Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Запобігти смерті: у Рівному планують встановити дефібрилятори у громадських місцях

Дефібрилятор - прилад, який відновлює серцеву діяльність за допомогою електричного імпульсу.

Рівне1

Запобігти смерті: у Рівному планують встановити дефібрилятори у громадських місцях

Вміти надавати домедичну допомогу - означає врятувати життя. Втім, більшість не знають, як поводитись у екстрених ситуаціях. Спеціалісти говорять, такій навичці можна швидко навчитись. Тому запропонували проект, який ознайомить громадян з основами домедичної допомоги. Він - на розгляді громадського бюджету

Андрій Стахнюк - лікар невідкладних станів. Медик розповідає, шанси врятувати життя після зупинки серця зростають, якщо під рукою є дефібрилятор. Цей прилад відновлює серцеву діяльність за допомогою електричного імпульсу. Додає користуватись ним легко, йдеться на Рівне1.

Перший етап - вмикаєте. Він просить у вас підключити електроди. Підключаєте, як зображено на наклейках. Тепер йде визначення ритму. Далі треба зробити розряд.

На жаль, у нас є 240 секунд, щоб врятували головний мозок і для цього треба аби люди знали як орієнтуватись, як правильно вести себе та як правильно викликати швидку.

Лікар говорить, врятувати життя людині може і пересічні громадянин. Треба лише володіти елементарними навиками домедичної допомоги. Саме цього і хоче навчити рівнян Андрій Стахнюк. На громадський бюджет він подав два проекти. Один з них і полягає у тому, аби навчити рівнян домедичної допомоги.

- Щоб люди знали та орієнтувалися, що робити до нашого приїзду. На жаль, катастрофічні цифри. І ми приїжджаємо. Навіть, якщо ми вкладаємось у свої 10 хвилин ) СТИК ( На жаль, у нас є 240 секунд, щоб врятували головний мозок і для цього треба аби люди знали як орієнтуватись, як правильно вести себе та як правильно викликати швидку, щоб правильно приїхала. Бо у нас 80% викликів "погано" і важко зорієнтуватись, - розповідає лікар невідкладних станів, інструктор (с) ERC Андрій Стахнюк.

Другий проект - це встановлення дефібриляторів у громадських місцях Рівного.

Ми хочемо, щоб люди знали що це безпечно і це може робити кожен. Вони зараз вказують що робити, ці дефібрилятори будуть на українські мові. І вони будуть вести людину, яка займається дефібриляцією до нашого приїзду, щоб зберегти людині життя.

За кордоном такі прилади встановлені навіть на зупинках. На вулицях Рівного - жодного. Та все може змінитися, якщо ці проекти підтримає координаційний комітет громадського бюджету, а рівняни проголосують за них

Telegram Channel