Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Влаштували стихійний смітник прямо на узбіччі дороги

Якщо ж люди не візьмуться за здоровий глузд, залишається тільки влаштовувати засідки чи встановлювати камери і ловити порушників.

ФОТО: ecolog-ua.com

Влаштували стихійний смітник прямо на узбіччі дороги

У Камені-Каширському невідомі “господарі” взяли собі за звичку викидати усілякий непотріб обабіч жвавого автошляху

Незважаючи на наявність в Камені-Каширському стаціонарного полігону для твердих побутових відходів, значна кількість його жителів не надто поспішає туди навідуватись, аби викинути накопичене в домі сміття. Натомість, намагаються приткнути непотріб абикуди, захаращуючи ним придорожні лісосмуги, водойми, зони відпочинку. Останнім часом узагалі дійшло до абсурду.

Пакунки з “сюрпризом” почали залишати фактично посеред міста, на перехресті вулиць Ватутіна і 1-го Травня. Яким розумникам прийшла в голову ідея звозити сюди сміття – невідомо. Проте роблять вони це методично, не боячись ні закону, ні людського осуду. Прибирати ж згадане “добро” щоразу змушені працівники комунального господарства, небайдужі містяни. І коли, здавалося, лад наведено, наступного дня або через кілька сміття з’являється тут знов. 

Одному з активістів, жителю Каменя-Каширського Роману Войчику набридло терпіти подібне неподобство. Тож чоловік звернувся за допомогою до журналістів, аби разом знайти управу на земляків, достукатися до їхньої людяності.

– Просто неможливо залишатися байдужим, коли твоє рідне місто якісь, безсовісні люди перетворюють в свинарник. Це ж треба додуматись викидати непотріб на узбіччі дороги, поруч вулиць, котрими всі ми їздимо, ходимо, якими проїжджають гості Каменя-Каширського! Хоч і мешкаю не в даному районі, але мені гидко бачити, що там наразі відбувається. Сміття періодично звозять, інколи викидають у мішках, часто без. У пошуках їжі ті пакунки роздирають пси, дещо розносить довкола вітер. І так повторюється постійно.

Штрафні санкції,  людський осуд і неслава у місті та районі швидко відіб’ють бажання робити подібне.

Як доказ своїх слів пан Роман демонструє відзняту на телефоні світлину з новими “подарунками”, що зовсім недавно хтось залишив на цьому місці: малярні інструменти, респіратор, пластикові пляшки від напоїв і шампуню, стара поросла картопля, іграшки та багато іншого.

– З тим жахом треба щось робити. Особисто телефонував до начальника міського виробничого управління комунального господарства Ігоря Каденчука, просив зарадити ситуації, – провадить далі Роман Войчик. – Керівник ВУЖКГ пояснив, що комунальне господарство і раде б встановити на згаданому перехресті сміттєві баки чи контейнери, та це лиш погіршить ситуацію, в рази збільшить кількість сміття. Нині працівники комунгоспу час від часу здійснюють прибирання цієї ділянки узбіччя. Піймати та притягнути порушників до відповідальності поки не вдалося. Хоча у мешканців сусідніх будинків є припущення, хто це може робити.

Звичайно, покладатися на здогади не найкращий спосіб для вирішення проблеми. Тому ми також зателефонували до головного комунальника міста Ігоря Каденчука, аби поцікавитися його думками щодо реальних шляхів подолання стихійного звалювання сміття на перехресті вулиць Ватутіна та 1-го Травня. І ось яку відповідь отримали:

– Ми фізично не можемо на кожному проблемному місці поставити людину, щоб стежила за порядком. Хоча це дієвий метод. Переконалися на практиці, коли схожу ситуацію мали біля готелю “Турія”, де саме завдяки контролю працівників комунального господарства нам вдалося вплинути на порушників і ліквідувати проблему засмічення. Найбільш прийнятним для всіх варіантом буде, якщо кожен культурно, у мішках, приноситиме сміття 15 та 30 числа місяця і працівники відразу забиратимуть його. Якщо ж люди не візьмуться за здоровий глузд, залишається тільки влаштовувати засідки чи встановлювати камери відеоспостереження. Нехай фотографують, повідомляють в управління комунального господарства. І тоді матимемо шанс притягнути порушників до відповідальності.

Як зазначив Ігор Каденчук, штрафні санкції, помножені на людський осуд і неславу у місті та районі, швидко відіб’ють бажання людей робити подібне.

Олександр ПРИЙМАК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel