Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
А де ж тоді зберігати томати?

Науковці працюють над проблемою смаку томатів більше 10 років.

Ukr.Media.

А де ж тоді зберігати томати?

Виявляється, зберігання плодів у холоді «вимикає» гени плоду, які відповідають за смак

Звичайно, в холоді помідор довше залишається свіжим, але, як виявилося, фрукт (а це саме фрукт) в таких умовах втрачає свій характерний злегка трав'янистий томатний смак, інформує Ukr.Media.

Вчені і гурмани знали, що охолодження помідорів негативно позначається на їх смаку, але не були точно впевнені — чому. Згідно роботі, опублікованій в одному з наукових видань, коли температура опускається нижче 20 градусів Цельсія, гени, що відповідають за смакові якості томату, «вимикаються».

«По суті, помідору стає холодно і він каже собі припинити створювати ці ароматичні сполуки, — пояснює Деніс Тіман, автор дослідження з Університету Флориди в Гейнсвіллі. — Ця зміна є незворотною».

 Потім з'ясувалося, що в охолоджених помідорах було менше білків, що відповідають за формування ароматичних сполук, ніж у свіжозібраних.

Тіман вивчає особливості томатного смаку вже близько десяти років. Раніше вона виявила, що своїм смаком помідори зобов'язані з'єднанням цукрів, кислот і набору хімічних речовин, званих летючими або ароматичними сполуками.

В попередній роботі автори дослідження показали, що помідор з холодильника має таку ж кількість цукру і кислоти, як і тільки що зірваний, але значно менше ароматичних сполук.

Перші експерименти в новому дослідженні були націлені на визначення того, скільки потрібно часу, щоб томат почав втрачати свої ароматичні властивості. Вчені порівняли помідори, які лежали в холоді від одного до семи днів, з урожаєм, зібраним декілька хвилин тому. В результаті вони виявили, що в плодах, які найдовше перебували в умовах зниженої температури, залишилося найменше летких речовин.

Потім з'ясувалося, що в охолоджених помідорах було менше білків, що відповідають за формування ароматичних сполук, ніж у свіжозібраних. Подальший аналіз показав, що гени, які кодують ці ароматичні сполуки, відключаються в процесі, званому метилюванням, коли томат занадто довго перебуває в прохолодному середовищі.

Наступним кроком команди є пошук сортів, стійких до охолодження. В супермаркетах, щоб зберегти товарний вигляд томатів, їх періодично охолоджують в розподільчому центрі, а потім знову викладають на прилавки. За словами вченого, навряд чи вдасться змінити всю виробничу мережу, але можна подумати над варіантами того, як знизити смакові втрати за рахунок керування температурою.

Telegram Channel