Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Уряд схвалив концепцію реформи профосвіти

Реформи для професійної освіти давно на часі.

Укрінформ

Уряд схвалив концепцію реформи профосвіти

Профосвіту планують зробити привабливою для молоді

Управління та фінансування передадуть на місця, заклади активно співпрацюватимуть з бізнесом, уведуть нові стандарти та модернізують інфраструктуру, повідомляють на сайті Кабміну, пише Освіторія.

Вони допоможуть вивести профосвіту на інший рівень, зробити її привабливою для молоді, а також дадуть поштовх до професійного розвитку педагогів», — зазначила пані міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Концепцію «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта» схвалили на засіданні 12 червня. Документ визначає ключові напрямки реформи до 2027 року.

«Реформа профосвіти супроводжуватиметься не лише масштабною модернізацією інфраструктури, а й зміною стандартів та навчанням майстрів і вчителів, що викладають у профтехах. Зараз ми маємо близько 180 навчально-практичних центрів у всій країні, на базі яких учні можуть працювати з сучасним обладнанням, а заклади — проводити підвищення кваліфікації та заробляти додаткові кошти. Але цього недостатньо, щоб забезпечити нашу економіку якісними фахівцями. Тому в концепції ми виписали реальні кроки та механізми для оновлення сфери. Вони допоможуть вивести профосвіту на інший рівень, зробити її привабливою для молоді, а також дадуть поштовх до професійного розвитку педагогів», — зазначила пані міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Однією з новацій є створення Центрів професійної досконалості. Планують, що це будуть інноваційні осередки із сучасним обладнанням, майданчиком для навчання, обміну досвідом та комунікацій. Там допомагатимуть школярам визначитися з професією, учням та випускникам профтехів — працевлаштуватися за фахом, а досвідченим фахівцям — пройти перенавчання, отримати часткову кваліфікацію або нову освіту.

Створити центри планують, зокрема, за рахунок коштів європейського проєкту «EU4Skills». Він передбачає, що Україна отримає грант у розмірі 58 млн євро для впровадження змін.

Telegram Channel