Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
За дитину, яка вистрелила в себе, засудять і батьків, і лікарів?

Будьте пильні з дітьми, бо до біди недалеко...

Фото rivnepost.rv.ua.

За дитину, яка вистрелила в себе, засудять і батьків, і лікарів?

У відділенні гнійної хірургії Рівненської обласної дитячої лікарні 11-річний хлопчик із Слобідки Острозького району провів значно більше часу, аніж мав би. Його привезли батьки з простреленою ногою. Кулю зі стопи одразу дістати не вдалося — і поліція порушила два кримінальні провадження: одне на батьків, інше — на медиків. Щоправда, не обласної дитячої лікарні, а районної в Острозі

Інцидент із дитиною трапився ще ввечері. Як розповіли батьки правоохоронцям, хлопець ніс пневматичну рушницю стволом донизу і випадково натиснув на курок. Здалеку така зброя завдала б хіба синців, проте, зважаючи на близькість пострілу, куля влетіла у стопу. Сина батьки завезли до Острозької районної лікарні, однак під час операції дістати її тамтешні медики не змогли. Дитину, як повідомила поліція, відпустили додому, а коли хлопцю стало гірше, батьки відвезли його до обласної дитячої лікарні у Рівному.

Правоохоронці після інциденту відкрили одразу два кримінальні провадження: за ст. 166 (злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною) та за ст. 140 (невиконання чи неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків) Кримінального кодексу України. Відповідно до цих статей і на батьків, і на медиків чекає суворе покарання. Батьків можуть засудити до обмеження волі на строк від двох до п’яти років або навіть на позбавлення волі на той самий строк, а ось лікарів — позбавити права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або відправити на виправні роботи на термін до двох років, або обмежити у волі на строк до двох років, або позбавити волі на той самий строк.

У лікарні не вистачає обладнання. Рентгенограма показала сторонній предмет у нозі дитини, але оперувати лікарю довелося всліпу. Витягнути кулю за спеціальною технологією не змогли.

Розслідування у справі триває, тож міру вини батьків та медиків ще з’ясовують.

За словами речника ГУ Нацполіції у Рівненській області Антона Крука, родина хлопця — благополучна, батьки раніше не потрапляли у поле зору правоохоронців, а сусіди їх характеризують позитивно.

— Дозвіл на володіння пневматичною зброєю не потрібен, також немає спеціальних вимог щодо її зберігання (мисливську рушницю, наприклад, потрібно тримати в сейфі. — Ред.), — зазначає пан Крук. — Проте батькам слід було уважніше дивися за дитиною та не давати зброї їй у руки. Саме тому було відкрито провадження за ст. 166. Про інцидент поліції повідомили з Рівненської обласної дитячої лікарні. Лише після розмови з батьками правоохоронці з’ясували, що ті спершу привозили сина до Острозької райлікарі. Тамтешні лікарі зробили великий надріз на нозі хлопця, не змогли вилучити кулю, зашили рану і відпустили дитину додому. А мали б направити одразу на лікування до іншого медзакладу. Окрім того, це вже не вперше острозькі медики не повідомляють або повідомляють із запізненням правоохоронцям про те, що до їхньої лікарні привозять людей із тілесними ушкодженнями чи пораненнями. Під час досудового розслідування встановлюватимуть усі подібні випадки неповідомлення про ймовірні злочини.

Головний лікар Острозької ЦРЛ Василь Веляник зазначає, що його підлеглі не нашкодили хлопцю, а забрати додому його захотіли самі батьки:

— У лікарні не вистачає обладнання. Рентгенограма показала сторонній предмет у нозі дитини, але оперувати лікарю довелося всліпу. Витягнути кулю за спеціальною технологією не змогли. Щоб не травмувати дитини ще більше, вирішили направити її у Рівненську обласну дитячу лікарню. Батьки самі не захотіли везти дитину того дня і попросили забрати хлопця на ніч додому, бо стан його був задовільний.

Лікарі Рівненської обласної дитячої лікарні оперувати хлопця одразу не взялися. Кілька днів дообстежували та вирішували — чекати, поки набряк спаде, рана загоїться, а куля інкапсулюється, чи зробити спробу її дістати раніше.

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel