Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
В одного охоронця «Лагуни» стріляли, інший – зламав поліцейському ніс

Місце, де багато кого тягне на вогники...

Фото rivnepost.rv.ua.

В одного охоронця «Лагуни» стріляли, інший – зламав поліцейському ніс

У Рівному є кілька «місць бойової слави», звідки можна повернутися з синяками, переламаними носами та побитими ребрами. Одне з них – нічний клуб «Лагуна». Відвідувачі там не лише б’ються між собою, що не дивина для закладів подібного типу, але й періодично потрапляють під «важку руку» тамтешніх охоронців, м’язистих вихованців рівненських спортклубів. Цими вихідними відпочивальники, які не сподобалися охоронцям, виявилися менш піддатливими, ніж зазвичай, і не кинулися втікати чи викликати поліцію, а дістали зброю. Як наслідок – двоє людей опинилися у лікарні

Про конфлікт у «Лагуні» цієї неділі вдосвіта, ймовірно, ніхто б і не дізнався, якби все закінчилося, як зазвичай, бійкою, а не стріляниною. Пістолет дістав 24-річний житель Запоріжжя Кирило Соломатін, який претендував на посаду першого слідчого теруправління ДБР у Мелітополі. Хлопця, чия мати бізнесменка, у слідчі не відібрали. А у Рівне, за розповіддю правоохоронців, він приїхав до друга. Товариші відпочивали спершу в одному нічному закладі міста, а ближче до ранку вирішили переїхати до «Лагуни».

При вході до нічного клубу між захмелілими відпочивальниками та охоронцями «Лагуни» виникла суперечка. Як пояснюють у закладі, хлопці приїхали, коли він уже зачинявся, тож нових відвідувачів не впустили. Проте йти додому 24-річному запорожцю та його друзям не хотілося. Так і виникла штовханина. Хто першим пустив у хід кулаки, у поліції не кажуть, проте з’ясовуватимуть, адже саме під час масової бійки юнак із Запоріжжя, отримавши, як запевняв згодом поліцію, добряче стусанів, дістав травматичний пістолет та двічі вистрелив. Одна з гумових куль вцілила у ногу охоронця.

Після пострілів працівники «Лагуни» викликали правоохоронців і кинулися наздоганяти відвідувачів, які, що абсолютно не дивно, намагалися втекти. Патрульні поліцейські, які приїхали на виклик і намагалися розборонити хлопців уже на вулиці біля «Лагуни», самі стали її жертвами. Розгніваний 20-річний охоронець «Лагуни» Андрій Семенюк вдарив правозахисника – і зламав тому ніс. Як згодом пояснював, зробив це ненавмисно, мовляв, було дуже людно...

Як на мене, потрібно зібрати координаційну раду і на стометрівці, де розташовані «Лагуна», «Катарсіс» та «Стадіо», встановити пост охорони (поліції чи громадського формування), який би контролював ці заклади.

За деякий час бійку вдалося зупинити. Охоронця з пораненою ногою, одного з її учасників зі струсом мозку та патрульного з поламаним носом доправили до лікарні, а 24-річного запорожця та 20-літнього рівнянина-охоронника – в ІТТ. На запорожця правоохоронці відкрили провадження за фактом хуліганства (покарання – від трьох до семи років за гратами), а на охоронника м’якшу статтю – за фактом насильства щодо поліцейського (обмеження або позбавлення волі до п’яти років).

За словами начальника міськвідділу поліції Василя Зелінського, обом затриманим суд уже обрав запобіжний захід на період слідства. Запорожця відпустили під особисте зобов’язання, а рівнянина – на нічний домашній арешт. Як зазначає пан Зелінський, розслідування поки триває і винуватців сутички притягнуть до відповідальності.

– Якби люди вміли спілкуватися один з одним належним чином, поступатися, проблеми би не виникло, – по-філософськи розмірковує Василь Зелінський. – Обидві сторони конфлікту не особливо стримувалися з риторикою – і виникла бійка. Охорона мала би вчинити по-іншому. Вона повинна вміти комунікувати з відвідувачами. А натомість маємо загострену ситуацію з цим закладом, зокрема через скарги на охоронників. Ми вже підготували інформацію до міськвиконкому з проханням розглянути обмеження на графік роботи «Лагуни». У вересні, як звучала інформація, цей заклад мають закрити на ремонт, тож можливо проблем у цьому районі міста поменшає.

У реєстрі судових рішень можна знайти кримінальні справи, які стосуються охоронців «Лагуни». Одна з них була відкрита у травні за скаргою відвідувача, який стверджував, що його побили саме працівники охорони цього нічного клубу. Торік також був скандал з керівником охорони «Лагуни» – Ігорем Гуцалюком, якого звинуватили у побитті підлеглого – 22-річного Богдана Яцика. Заяву до поліції написала мати хлопця, проте до суду вона так і не потрапила…

У самому клубі своїх працівників захищають. Кажуть, що конфлікти провокують не вони, а відвідувачі, які не вміють відпочивати «нормально».

Юрій Білик, директор нічного клубу «Лагуна» та товариства «Лагуна-Ра»:

– Близько п’ятої ранку, коли заклад по суті вже був зачинений і всередині хіба залишилося кілька людей, які допивали-доїдали і збиралися виходити, четверо осіб хотіли пройти в середину. Охорона їх не впустила – з цього і виник конфлікт. Житель Запоріжжя, як вже потім з’ясувалося, вийшов з коридору на вулицю, витягнув із сумочки пістолет, почав стріляти і влучив у ногу нашому працівнику. Її довелося зашивати. Наші охоронці викликали поліцію і почали наздоганяти тих хлопців. У конфлікт згодом зав’язалися і наші хлопці, і ті хлопці, які хотіли пройти до закладу, і поліція, і сторонні. Близько 20 людей, напевно, билися. Правоохоронці застосовували балончики, а наш працівник махав руками і десь випадково вдарив полісмена.

Клопотання поліції про обмеження роботи закладу будемо опротестовувати, напевно. Що це дасть? Не будуть вони у нас збиратися, підуть деінде. Як на мене, потрібно зібрати координаційну раду і на стометрівці, де розташовані «Лагуна», «Катарсіс» та «Стадіо», встановити пост охорони (поліції чи громадського формування), який би контролював ці заклади. Сьогодні людина приїхала із Запоріжжя і почала стріляти у «Лагуні», завтра приїде з Кривого Рогу і робитиме те саме на ринку Дикого, умовно кажучи. Що, закриватимемо усі заклади?

У «Лагуні» збирається 500 – 600 людей, ми ж не екстрасенси, щоб бачити, що у кого в голові. І охоронців багато, і камер, але передбачити бійку чи інші моменти неможливо. Охорона у нас працює у тверезому стані та виконує свої функції. Але навіть якщо хтось з відвертою агресією починає придумувати свої правила та спричиняє бійку, то винними все одно зроблять охорону, яка зробила зауваження чи вивела когось. За ніч часом трьох-п’ятьох відвідувачів охоронцям доводиться випроваджувати, часом — нікого. Ті, хто приходить у «Лагуну» відпочивати, відпочивають нормально, а ті, хто йде з агресією, випиває сто грамів і починає влаштовувати дебош, отримують такий результат…

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel