Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Над плантаціями бананів у Південній Америці нависла смертельна загроза

Нічого собі!

Фото: Steve Hopson

Над плантаціями бананів у Південній Америці нависла смертельна загроза

Їм загрожує вкрай небезпечний грибок

Вчені з Колумбії підтвердили, що кілька бананових плантацій в країні закрили на карантин через хворобу рослин. Найбільші країни-експортери бананів у Південній Америці перебувають у зоні ризику.

Небезпечний грибок, який загрожує плантаціям бананів, досяг Південної Америки. Про це пише Новое время з посиланням на науковий журнал Science.

Повідомляється, що минулого тижня у Колумбійському агрокультурному університеті підтвердили введення карантину на чотирьох плантаціях у північній частині країни через підозру на інфекцію фузаріозного в’янення, яка також відома як тропічна гонка 4 (ТГ4).

Хвороба була поширена у Азії, а тепер може перенестися і на інші континенти.

Цей грибок забиває судинну систему рослин і вбиває їх. Хвороба була поширена у Азії, а тепер може перенестися і на інші континенти. Вчені з Великої Британії та Нідерландів кажуть, що ця хвороба представляє дуже велику загрозу і люди повинні сприймати її серйозно.

У зоні ризику перебуває не тільки Колумбія, а й інші найбільші експортери бананів у світі з Південної Америки — Еквадор, Коста-Ріка і Гватемала. Розвиток грибка ТГ4 у Південній Америці може привести до значного скорочення врожаю бананів і, як наслідок, підвищення їх вартості по всьому світу.

Згідно зі статтею в журналі Science, ТГ4 є одним з підвидів Панамської хвороби, яка знищила плантації бананів у Південній Америці в середині минулого століття. Промислове вирощування бананів відновили завдяки заміні одного з найпоширеніших сортів — Gros Michel або Big Mike — на новий — Cavendish, який був стійким до хвороби.

ТГ4 вперше виявили у 1960-х в Індонезії, і з того часу він почав поширюватися планетою, вражаючи популярні сорти бананів.

У Колумбії вже закрили чотири ферми з зараженими плантаціями бананів і знищили весь урожай, але контролювати цей грибок в Південній Америці досить складно, оскільки багато земель перебувають у володінні дрібних фермерів, які не знають про хворобу або не мають коштів, щоб лікувати свої плантації.

Telegram Channel