Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Луцька міська рада спростовує інформацію розміщену на сайті Гнідавського цукрового заводу

Сморід – це порушення екологічних прав людини.

helsinki.org.ua

Луцька міська рада спростовує інформацію розміщену на сайті Гнідавського цукрового заводу

Домовленостей між владою та підприємством наразі не досягнуто

16 липня на сайті Гнідавського цукрового заводу з’явилась інформація “Луцька міська рада та Гнідавський цукровий завод досягнули домовленостей щодо подолання причин смороду”. Повідомляємо, що у переважній своїй частині вона не відповідає дійсності, інформує Луцька міська рада.

На щоденному засіданні тимчасової міжвідомчої комісії з подолання негативної екологічної ситуації у місті Луцьку, яка відбулась 16 липня 2019 року, Луцька міська рада та Гнідавський цукровий завод не досягали жодних домовленостей. Поки містом розповсюджується сморід, страждають люди, не припинено забруднення навколишнього середовища від полів фільтрації заводу, що неодноразово доведено даними лабораторних досліджень, ніяких домовленостей із підприємствами-забруднювачами довкілля не буде.

Заступник голови правління Гнідавського цукрового заводу Олександр Нікішин, який був присутній на засіданні, підтвердив, що джерелом смороду, що поширюється в районі вул.Львівської, ЛПЗ та інших районах міста, є неочищені рідини, що зливались на поля фільтрації. Нікішин назвав їх “змивами мелясної барди з бункерів-накопичувачів, які встановлені на території заводу для тимчасового зберігання відходів виробництва”.

У 2017 році, зі слів доповідача, ми мали колапс, бо проектантами не були враховані особливості відходів біоетанольного виробництва. Якщо барда контактує з чимось (повітрям, ґрунтом, плюс висока температура повітря, можливо інші відходи), вона викликає неприємний запах.

До 25 липня всі відкриті карти на полях фільтрації, навіть ті, які сьогодні заповнені неочищеними рідинами й продукують і надалі неприємний запах, будуть засипані шаром чистого грунту, висотою 30 см. Олександр Нікішин вважає ці заходи достатніми для усунення смороду. 

На сьогодні проблем куди подіти відходи немає, адже розпочались жнива і відповідно до договорів завод передає відходи підприємствам “Злагода”, “Хавест-Агро”, “Вілія”, “Баїв-Україна”. За рік на виробництві утворюється 60 тис. тонн меляси. На підприємстві є ємності - накопичувачі на 32 тис. тонн відходів.

Представник заводу запевнив всіх учасників засідання, що до 25 липня всі відкриті карти на полях фільтрації, навіть ті, які сьогодні заповнені неочищеними рідинами й продукують і надалі неприємний запах, будуть засипані шаром чистого грунту, висотою 30 см. Олександр Нікішин вважає ці заходи достатніми для усунення смороду.

Луцька міська рада підтримує всі заходи, які призведуть до недопущення смороду у місті, але до повної його ліквідації ніяких домовленостей з жодним підприємством не буде.

Telegram Channel