Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Північному полюсі мікроскопічні часточки пластику падають з неба разом зі снігом.

І що тут скажеш?

Фото: REUTERS

На Північному полюсі мікроскопічні часточки пластику падають з неба разом зі снігом.

Людству потрібно дбайливіше ставитися до довкілля, в якому воно живе

Навіть на Північному полюсі мікроскопічні часточки пластику падають з неба разом зі снігом. Про це свідчить нове дослідження. Вчені були шоковані великою кількістю пластику в Арктиці. Як виявилося, його концентрація сягає 10 тисяч часточок на літр.

Як пише УНІАН з посиланням на BBC, це означає, що навіть там люди, швидше за все, вдихають мікропластик з повітрям. Хоча вплив на здоров’я людей наразі не встановлений. Арктику також вважають одним з найчистіших регіонів на планеті. Однак, група вчених з Німеччини й Швейцарії виявила, що це не зовсім так, адже сніг на Північному Полюсі Землі теж містить мікроскопічні часточки пластику.

Ми очікували, що виявимо якесь забруднення. Але було справжнім шоком знайти таку кількість пластику.

Зразки для дослідження вони зібрали на архіпелагу Свальбард, використовуючи десертну ложку і колбу. В лабораторії німецького Інституту Альфреда Вегенера вони виявили більшу кількість мікрочастинок, ніж очікували. Багато з них мало цілком природне походження. Це були, приміром, фрагменти рослинної целюлози чи тваринного хутра. Але в снігу вчені знайшли також фрагменти гумових шин, лаку, фарби й синтетичних тканин.

«Ми очікували, що виявимо якесь забруднення. Але було справжнім шоком знайти таку кількість пластику», - сказала доктор Мелані Бергманн.

«Очевидно, що здебільшого він потрапив у сніг з повітря», - додала вона.

Бергманн визнала, що вплив мікропластику на людське здоров’я невідомий. Однак, вона зауважила, що знахідка ще раз наголошує на тому, що людству потрібно більш дбайливо ставитися до довкілля, в якому воно живе.

Telegram Channel