Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Білоруси вивчають досвід волинських картоплярів

Білоруські селекціонери не побачили своїх сортів у Торчині.

Сергій НАУМУК

Білоруси вивчають досвід волинських картоплярів

Представники північного сусіда завітали на День поля в Торчині

День поля, що його організувало у Торчині Луцького району фермерське господарство «Шегедин», привернув увагу не лише волинських виробників другого хліба та представників комерційних структур, але й наших сусідів з Білорусі.

– У вас ми не помітили білоруських сортів. За результатами зустрічі сподіваємося підписати контракти. Ми постачаємо картоплю не тільки у Білорусі, але й в Казахстан, Узбекистан, Молдову. Якщо українцям подобається сорт Скарб, то ми готові вирощувати його на додаткових площах, – зазначив заступник директора із загальних питань Гродненського зонального інституту рослинництва НАН Білорусі Володимир Федосевич.

– Якщо українцям подобається сорт Скарб, то ми готові вирощувати його на додаткових площах, – зазначив заступник директора із загальних питань Гродненського зонального інституту рослинництва НАН Білорусі Володимир Федосевич. 

Наразі, як повідомляють профільні видання, від північного сусіда вже почали постачати бульбу в Україну. Цьому сприяє цінова ситуація: за тиждень продукт подорожчав на 20 відсотків. При тому попит залишається високим. Білоруську картоплю продають по 8 грн/кг, але її якість не дуже тішить наших споживачів. Білоруси погоджуються, що їхня селекція (треба додати, що й українська також) спрямована на виведення сортів з високими смаковими якостями, але ніколи їхні науковці не ставили собі за мету зробити бульбу привабливою зовні. Тобто товарний вигляд не є пріоритетом для білорусів. Вони кажуть, що споживачів з з пострадянських країн звикли до їхньої картоплі і цінують її саме за смак.

Вони зацікавилися досвідом волинських аграріїв і приїхали придивитися. ФГ «Шегедин» мало що показати гостям.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel