Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Лесиному виші прозвучала урочиста присяга студента і клятва медика (Фото, відео)

Вишикувані перед головним корпусом вишу, у традиційних врочистих мантіях та поклавши руку на серце, новоспечені студенти виконали Гімн держави.

фото Олександра ПІЛЮКА

У Лесиному виші прозвучала урочиста присяга студента і клятва медика (Фото, відео)

Першокурсники Східноєвропейсього національного університету ім. Лесі Українки урочисто пообіцяли навчатися на славу своєї країни

 Урочиста посвята першокурсників у студенти відбулася 6 вересня 2019 року. Вишикувані перед головним корпусом вишу, у традиційних врочистих мантіях та поклавши руку на серце, новоспечені студенти виконали Гімн держави.

 

Потому священство Свято-Троїцького собору на чолі із владикою Михаїлом звершили молебень перед навчанням та окропили спудеїв свяченою водою. У настановчому слові владика нагадує, що Європа, як і Бог, має бути у серці, адже від серця людини, як пише Святе Письмо, йдуть наші помисли й прагнення. Священники виконали пісенне многоліття, а студентам доручили покласти квіти до пам'ятників Лесі Українці, Тарасові Шевченку, Героям Небесної сотні.

 

Далі святкова піша хода першокурсників вирушила проспектом Волі, вулицею Винниченка, проспектом Василя Мойсея, вулицями Шопена, Ярощука до стадіону «Спортивне ядро», де відбулося інавгураційне відкриття 2019/2020 навчального року.

З напутнім словом до студентів звернувся ректор університету Ігор Ярославович Коцан:

 

- У сьогоднішньому глобалізованому світі ви маєте засвоїти, що жодні знання неможливі без теорії. «Я не знаю, що таке рано, я знаю, що таке пізно», казав китайський філософ, тому потрібно саме зараз поспішати отримати те, що згодиться протягом життя, - ректор нагадав ще один афоризм, який в перекладі з латини звучить: "Навчатися не для вишу, а для себе". Побажав любити свою державу та примножувати її надбання.

- Студентами стали 1645 осіб, право стати магістрами вибороли 1009 студентів, ми пишаємо вами, віримо у творчий та інтелектуальний потенціал, - зачитав ведучий Сергій Скулинець. - Ми усі маємо право бути тут завдяки героям, які відстоюють мир, - І хвилиною мовчання попросив вшанувати загиблих на Майдані та на сході країни.

У сьогоднішньому глобалізованому світі ви маєте засвоїти, що жодні знання неможливі без теорії. «Я не знаю, що таке рано, я знаю, що таке пізно», казав китайський філософ, тому потрібно саме зараз поспішати отримати те, що згодиться протягом життя.

Військовий оркестр піднесено заграв мелодію, заслужений артист України, учасник АТО Адам Горбатюк виконав проникливу композицію «Герої не вмирають» разом із Надією Козій.

 

Серед студентів є представники понад 20 країн світу, вони розваивають країну, Волинь, світ, а разом з тим вони своїм вибором заявили, що працюватимуть над собою, аби розвиватися.

І ось настала урочиста мить інавгурації. Виголосити урочисту обітницю студента першого курсу надали студенту географічного факультету Василюку Артему та студентці першого курсу хімічного факультету спеціальності «Фармація» Гапонюк Софії, аби виголосити клятву медика.

 

«Урочисто клянусь: чесно служити справі охорони здоров'я народу України, оберігати людське життя та здоров'я, виготовляти високоякісні ліки... Вірність цій клятві пронести через усе життя», - від цих слів таки ставало дуже відповідально усім за тих, хто присягався.

 

Перед студентами виступив Василь Кремень, Президент національної академії наук України. Він прочитав настановчу лекцію, у якій побажав студентам стати іноваційними людьми, бо живемо в глобалізованому світі. Навчатися усе життя, бо освіта стає способом життя сучасної людини, бути конкуретно спроможними та національно згуртованими, патріотичними, адже лише згуртована нація зможе усвідомити національтні інтереси та відстояти їх. Побажав націлюватися на український вибір у європейській інтеграції. А любити насамперед себе так, щоб почувати власну гідність, любити інших людей, бо лише на основі людиноцентризму зможемо згуртувати націю. Запевнив, що молодь здатна відчувати справедливість і відстоювати її.

Першокурсників нагородили за особливі здобутки у навчанні — високі бали ЗНО при вступі, які здобули Павліха Ігор (200), Тарасюк Тетяна — 198, Мельник Софія — 197, також за високі досягнення у спорті.

З вітальними словами зверталися представники влади, пісенні вітання звучали від гурту «Лучано» та Інни Кириченко.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel