Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку ходили місцями «корупційної слави»

Журналісти розповіли про будівництво житлового комплексу, який має всі шанси закрити панораму старого Луцька.

ФОТО: Сила правди

У Луцьку ходили місцями «корупційної слави»

8 вересня у Луцьку відбулася ексклюзивна екскурсія «Луцьк корупційний». Організували її Центр журналістських розслідувань «Сила правди» та Інститут розвитку регіональної преси. Учасники екскурсії пройшлися місцями корупційних зловживань, а це загалом 10 локацій, пов'язаних з випадками тендерних махінацій, хабарництва, конфліктів інтересів, завищення вартості ремонтів, привласнення коштів громади, порушення законів у сфері містобудування

Екскурсія стартувала від Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, де журналісти розповіли про закупівлю закладом навчальних матеріалів для вчителів, які працюватимуть за проектом Нової української школи. Ціни на ці товари були завищені в понад десять разів.

Зупинялась екскурсія також на відрізках вулиць Винниченка та Лесі Українки, де лучани довідались про те, як «свої» фірми виграють тендери, а також як спритники поділяють предмет закупівлі, щоб уникнути тендеру та економії бюджетних коштів. Завершилась екскурсія на локації, яку в народі називають «Козюрине болото». Там, попри відсутність погоджень, починається будівництво житлового комплексу, який має всі шанси закрити панораму старого Луцька.

Такі заходи потрібні для того, щоб громада міста знала своїх «героїв», а місцеві посадовці не розслаблялись на робочих місцях.

Серед охочих послухати історії від журналістів-розслідувачів були юристи, студенти, викладачі, громадські активісти і навіть представники місцевого самоврядування. Учасники ставили питання, доповнювали історії відомими їм фактами, а також активно брали участь у вікторині, а дехто навіть отримав за це невеличке заохочення від Інституту розвитку регіональної преси – еко-торбинку з вотчдогом.

«Безумовно, такі заходи потрібні для того, щоб громада міста знала своїх «героїв», а місцеві посадовці не розслаблялись на робочих місцях. Це яскравий приклад активної громади, яка прагне змін на краще», - ділиться враженнями від екскурсії депутат Луцької міської ради Андрій Білан.

«Дякую команді «Сили правди» Валентині Куць та Юрію Горбачу за екскурсію «Луцьк корупційний» та синхронне думання», - каже викладачка Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Наталія Благовірна.

«Нам дуже важливо, що лучани продемонстрували небайдужість до озвучених нами тем. Попередньо зареєструвалось 29 бажаючих, з них підтвердило і прийшло на захід двадцять двоє. Також до екскурсії долучались і перехожі. Слухачі обурювались, ставили запитання, інколи доповнювали нас… але ніхто не залишився байдужим. Ми побачили, що у Луцьку є активне середовище, яке реагує на наші розслідування. Це велика моральна підтримка. Є попит на такі екскурсії, тому плануємо продовжувати», - каже директорка Центру журналістських розслідувань, екскурсовод Валентина Куць.

 

До Луцька такі екскурсії почали практикувати у Києві, Львові та Маріуполі. У різних містах вони відбуваються в межах кампанії Розслідувано в Україні проєкту з розвитку української розслідувальної журналістики за підтримки Антикорупційна ініціатива ЄС.

За додатковою інформацією звертатись за тел. 067 525 57 20 (Валентина Куць)

Telegram Channel