Напередодні Дня працівників сільського господарства у товаристві з обмеженою відповідальністю “Городище”, що у Луцькому районі, відбулась урочиста презентація та освячення реконструйованих ферм і нового доїльного залу...
Олена ДУДКЕВИЧ
Напередодні Дня працівників сільського господарства у товаристві з обмеженою відповідальністю “Городище”, що у Луцькому районі, відбулась урочиста презентація та освячення реконструйованих ферм і нового доїльного залу.
Ще зовсім недавно тваринницький комплекс у цьому господарстві мало чим відрізнявся від тих, які були у сусідніх сільгосппідприємствах. Однак у “Городищі” з кожним роком нарощується поголів’я великої рогатої худоби (нині – 1800 голів), збільшуються і надої молока (4800 кілограмів від корови). Тож, за словами керівника господарства Анатолія Никонюка, саме настав час думати і про якість продукції, яку виробляє підприємство, тим більше, що неминуче наближається час, коли Україна стане членом світової організації торгівлі. Задум оновити устаткування на тваринницьких фермах у Анатолія Никонюка виник ще торік, коли він ознайомився з обладнанням, яке пропонує на українському ринку німецька фірма “Westfalai Surge” – світовий лідер у виробництві доїльної техніки. Але тоді ще не було впевненості, що придбати досить дороговартісне устаткування (до прикладу, тільки доїльний зал коштує 600 тисяч гривень) господарству буде під силу. Та з часом регіональне представництво “Westfalai Surge” та ТзОВ “Городище” порозумілися, бо, як сказав представник фірми Роман Гундар, вони завжди намагаються ввійти у становище господарства і укомплектовувати обладнання відповідно до його можливостей. Три місяці тому у підприємстві розпочались серйозні зміни. Спершу на фермі у Городищі змонтували новий молокопровід, встановили холодильне обладнання фірми “Делаваль”, поробили так звані шведські кормові столи. Це відразу позначилось і на умовах праці тваринників, і на якості молока. Адже тепер, як сказала головний зоотехнік сільгосппідприємства Марія Гаврилюк, одна доярка обслуговує аж 50 корів. Молоко не має контакту з повітрям, бо з дійки корови через молокопровід потрапляє відразу до холодильника. Мають свої переваги і “шведські” столи, бо тваринникам вже не доводиться вручну роздавати корми худобі, усе це відбувається механізовано. У сільгосппідприємстві “Городище” є кілька ферм. Одна з них розташована у віддаленому селі Мартинівка. - У Мартинівці у нас виникали проблеми з кадрами для тваринництва, - розповідає Анатолій Никонюк, - бо працездатного населення у селі не так і багато, а підвозити людей з навколишніх сіл було накладно. Так і народилась ідея встановити тут новий доїльний зал, який дає можливість одному оператору машинного доїння обслуговувати 200 корів. ТзОВ “Городище” закупило доїльний зал моделі “Ялинка”. За словами Романа Гундаря, це одна з найпростіших моделей, але за потреби її можна доукомплектовувати. Цікаво, що в комплексі із залом змонтоване і холодильне обладнання, яке повністю автоматизоване. Під час охолодження молока тепло не вивільняється у повітря, а нагріває воду до температури 55 градусів. Після цього холодильник автоматично омивається. Такий підхід до доїння дає можливість отримувати молоко найвищого гатунку, за яке суперничають молокопереробні підприємства. На разі ж, ТзОВ “Городище” співпрацює із Рожищенським сирзаводом. Якщо ціна на молоко зменшуватись не буде, то керівництво господарства розраховує, що за років 4-5 зможе повернути кошти, витрачені на реконструкцію обладнання. - А як поводять себе корови у новому доїльному залі? – запитую в оператора машинного доїння Тетяни Савонюк. - Спершу були дуже неспокійні, а тепер призвичаїлись, самі заходять до залу. Взагалі стало набагато легше і комфортніше працювати. За словами керівника господарства, усі ці реконструкції – це лише перший етап змін, які чекають сільгосппідприємство. На черзі – переобладнання корівників для безприв’язного утримання худоби. Модернізація обладнання, на думку керівника господарства, не тільки підвищує якість виробленої продукції, а й стимулює працівників до дисципліни. Кожен, хто працює у ТзОВ “Городище”, дорожить своєю роботою.