Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Гірники «дев’ятої» відмовилися працювати

Протестна акція продовжиться і в наступні дні.

bug.org.ua

Гірники «дев’ятої» відмовилися працювати

Причина – невиплата заробітної плати, сума якої з липня нинішнього року становить майже 24 млн гривень

Сьогодні зранку шахтарі першої зміни шахти №9 «Нововолинська» не спустилися під землю, на свої робочі місця. Причина – невиплата заробітної плати, сума якої з липня нинішнього року становить майже 24 млн гривень.

Як повідомив голова Волинського теркому профспілки працівників вугільної промисловості Юрій Калістратов, акція непокори – це реакція на недотримання свого слова урядом. Раніше обіцяли частину грошей – 85 млн гривень – виділити з так званих реструктуризаційних коштів. Потім прозвучала сума в один мільярд гривень, якою нібито мали погасити борги державним підземкам. Але, як виявилося, ці гроші десь «зависли», і їх шлях до гаманців гірників є дуже непростий.

Голова Незалежної профспілки гірників шахти №9, депутат міської ради Василь Гура підтвердив, що мільярд гривень не надходить і є сумнів, чи надійде найближчим часом взагалі - вже прозвучала критика на адресу народного депутата, голови підкомітету з питань вугільної промисловості комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Михайла Бондара, який розробив відповідний проект. Що придумають нового натомість – поки що невідомо. Також блокується відвантаження волинського вугілля на теплоелектростанції.

Раніше обіцяли частину грошей – 85 млн гривень – виділити з так званих реструктуризаційних коштів. Потім прозвучала сума в один мільярд гривень, якою нібито мали погасити борги державним підземкам. Але, як виявилося, ці гроші десь «зависли», і їх шлях до гаманців гірників є дуже непростий. 

Разом з тим т.в.о. генерального директора ДП «Волиньвугілля» Володимир Юрків, який нещодавно посів цю посаду замість Андрія Пилипюка, перебуває в Кабміні, де має захищати програму на наступний рік. Та чи можна сподіватися на подальшу успішну діяльність державного підприємства, якщо зараз зарплатний борг становить більше 50 млн гривень, а новий міністр енергетики та екології Олексій Оржель якось навіть обмовився, що волинські шахти нікому не потрібні.

То чому б врешті не розставити всі крапки над «і» у їхній діяльності, аби гірники знали, на що їм сподіватися. Адже кожного хвилює питання: будуть добувати далі чорне золото чи починати пакувати торби за кордон.

Василь Гура зазначив, що позиція гірників Волині, та й усієї України, добре відома високопосадовцям у Києві. На початку жовтня у стінах Верховної Ради України відбувся брифінг за участю голів профспілок усіх державних гірничих підприємств, де одностайно було заявлено, що ситуація у вугільній галузі на Волині є критичною. Тому акція непокори продовжиться і в наступні дні.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel