Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
За 5 хвилин до авторитаризму: «Верховний суд знищують, бо він мав приймати остаточні рішення щодо Приватбанку і виборах в ОРДЛО»

Нова влада взялася тотально міняти «старих» на «нових».

Громадське.

За 5 хвилин до авторитаризму: «Верховний суд знищують, бо він мав приймати остаточні рішення щодо Приватбанку і виборах в ОРДЛО»

Голова Верховного суду Валентина Данішевська сподівається, що президент Володимир Зеленський заветує закон про діяльність органів суддівського врядування

Про це вона сказала в інтерв'ю «Радіо «Свобода».

На думку голови ВС, основна мета президентської ініціативи – «замінити старих людей на нових». Вона виступала з критикою законопроєкту і закликала його не приймати. 

Данішевська вважає, що реформа мала на меті підірвати незалежність Верховного суду, бо саме ВСУ буде приймати остаточне рішення у справах «Приватбанку» та виборах на території ОРДЛО.

На думку голови ВС, основна мета президентської ініціативи – «замінити старих людей на нових».

«ВСУ є тим органом, який прийматиме остаточне рішення не тільки по справах Коломойського, а й по виборах на непідконтрольних територіях. Тому, напевне, незалежний ВСУ не дуже влаштовує діючу владу. Ми ніяк не розпочнемо виховання незалежного судді. Ми ніяк не дамо тих умов, за яких незалежний суддя в Україні може народитися, а головне – вижити і зберігати свою незалежність... Не сьогодні, то завтра його будуть звільняти, або за різними анонімними якимсь зверненнями цькуватимуть у дисциплінарних процедурах. І заміна одних суддів на інших до незалежності не призводить», - зазначила вона.

Голова ВС також зауважила, що вжила багато заходів для того, щоб зустрітися з Зеленським. «Якщо вона (зустріч з Зеленським, - ред.) не сталася до ухвалення закону, то зараз я вже й не сподіваюся. Хоча на ветування закону все ж таки надія є», - додала вона.

«ВСУ є тим органом, який прийматиме остаточне рішення не тільки по справах Коломойського, а й по виборах на непідконтрольних територіях. Тому, напевне, незалежний ВСУ не дуже влаштовує діючу владу.

Щодо ВККС Данішевська вважає, що діяльність комісії «із різних причин не влаштовує, але дуже шкідливо весь час перебувати в якомусь процесі і вдосконалювати процесс». За її словами, кожна нова влада – починає з руйнації: «Всі приходять і починають з руйнації».

Глава ВС вважає, що реформа фактично паралізує суддівську гілку влади. Обтяжить звільненнями та новими конкурсами на посади. Таким чином ВККС, ВСУ, ВРП певний час взагалі не будуть працювати. Вона додала, що судова система в Україні і так «хворіє» на нестачу кадрів.

16 жовтня Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому президентський законопроект № 1008. Закон скорочує склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики.

Джерело: Еспресо.
Telegram Channel