Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Щороку у 300 волинянок виявляють рак грудей

На першій стадії хвороба виліковна у 94% жінок.

ФОТО з вільних джерел

Щороку у 300 волинянок виявляють рак грудей

Тривожну статистику оприлюднили фахівці обласного медичного центру онкології у зв'язку з Всеукраїнським днем боротьби з раком молочної залози, що пройшов учора

За даними Центру громадського здоров'я України, торік такий діагноз почули 14 тисяч 170 українців, з яких 113 – чоловіки. Зі слів Володимира Федорчука, завідувача мамологічного відділення обласного медичного центру онкології, 2 десятиліття тому щороку на облік у Волинській області ставали 200-210 жінок із раком молочних залоз. Зараз реєструють щорічно приблизно по 300 пацієнток. Більшість із них - віком 45-60 років.

Пройти мамографічне обстеження можна в обласному медичному центрі онкології (Луцьк), а також у Ковелі, Нововолинську, Маневичах.

Для профілактики ВООЗ радить відмовитися від куріння, вживання алкоголю, знизити вживання жирної їжі та більше часу приділяти приділяти фізичній активності, адже ці фактори знижують на 43% ризики захворіти на будь-яку онкопатологію.

Актуальною залишається проблема раннього виявлення раку грудей, адже на першій стадії хвороба виліковна у 94% жінок. Основний метод лікування – хірургічний.Рівень 5-річного виживання пацієнток обласного медичного центру онкології з раком молочної залози – 65%.
Пройти мамографічне обстеження можна в обласному медичному центрі онкології (Луцьк), а також у Ковелі, Нововолинську, Маневичах. В області працює пересувний мамограф.

Державна програма «Онкологія» завершилася в 2017-му році. Як повідомив директор обласного медичного центру онкології Юрій Малімон, на сьогодні розроблена обласна програма «Онкологія», що буде винесена на обговорення депутатами Волинської обласної ради. Вона розрахована на 3 роки - з 2020 до 2022-го включно. Загалом на скринінг патологій молочної залози та шийки матки необхідно 40-45 млн гривень з обласного бюджету та бюджетів ОТГ, повідомляє Волинський обласний центр громадського здоров'я.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel