Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
112 мільйонів доларів: Україна змушена платити Росії за борги Коломойського

Ігоря Коломойського називають олігархом номер один в Україні через його близькість з президентом Зеленським.

УП.

112 мільйонів доларів: Україна змушена платити Росії за борги Коломойського

Верховний суд Російської Федерації зобов'язав Україну виплатити 112 млн доларів та відсотки російській нафтовій компанії «Татнафта» у справі «Укртатнафти». Остання належить бізнесмену Ігорю Коломойському

Там відхилили касаційне подання України щодо оскарження рішення Арбітражного суду Ставропольського краю (винесено в березні 2019 року) і постанову Арбітражного суду Північно-Кавказького округу (від 21 червня) у тій же справі. Про це повідомляє «Обозреватель» з посиланням на інформаційне агентство «Інтерфакс».

Зокрема, Київ вказував на порушення судами норм матеріального та процесуального права. «Тим часом Верховний суд дійшов висновку, що підстав для перегляду вищезазначених рішень немає», – йдеться в публікації.

Справа тягнеться ще з 2008 року. Російська компанія вимагала захисту своїх інвестицій, які, на думку її керівництва, вона втратила в Україні. «Розгляд стосується компанії «Укртатнафта», створеної відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ», – уточнює агентство.

Кременчуцький НПЗ – один із найбільших нафтозаводів в Україні. Він виробляє орієнтовно 50% українського бензину.

Кременчуцький НПЗ – один із найбільших нафтозаводів в Україні. Він виробляє орієнтовно 50% українського бензину.

Раніше майже 55,6% акцій «Укртатнафти» належали структурам, що близькі до «Татнафти», Мінземмайна Татарстану та безпосередньо «Татнафти». Та внаслідок судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів в НПЗ зійшла практично нанівець, а у підприємства з'явилися нові акціонери, причетні до групи «Приват» українські бізнесмени Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

Спочатку загальна сума претензій «Татнафти» за втрату акцій і контролю над Кременчуцьким НПЗ перевищувала $2,4 млрд. З часом цифра знизилася до $112 млн.

 

Джерело: Обозреватель.
Telegram Channel