Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Хлопчик із Ратнівщини – один на 7 – 14  мільйонів

Вакциноасоційований паралітичний поліомієліт – гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених від поліомієліту дітей.

futuro.in.ua

Хлопчик із Ратнівщини – один на 7 – 14 мільйонів

На Волині цього літа в дитини діагностували поліомієліт

Нещодавно на сайті МОЗ оприлюднили інформацію про те, що на Волині цього літа в дитини діагностували поліомієліт. Нині медики уточнюють: зареєстровано випадок поліомієлітоподібного захворювання.

Винними, як часто буває, спробували зробити батьків, які начебто відмовилися від щеплень. Але мама потерпілого дворічного Михайлика Аліна Ліхман пояснила, що її старший синочок отримав чотири дози вакцини від поліомієліту, а цього року діти постійно хворіли, тому й не вдалося вакцинувати їх згідно із Національним календарем щеплень. У липні Михайлика паралізувало. Лікарі не відразу змогли поставити діагноз.

Нині він відомий: вакциноасоційований паралітичний поліомієліт – гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених від поліомієліту дітей, які були у контакті зі щепленими. Лише через кілька місяців підозри лікарів були підтверджені лабораторно, спершу в Києві, а потім і в Гельсінкі.

У селі проводили щеплення оральною вакциною проти поліомієліту, живою. Після цього виділяється вірус, при контакті він може передаватися. 

– Це не дикий вірус, а вакцинний, – наголосила журналістам лікар-епідеміолог Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України Валентина Новачевська. – У селі проводили щеплення оральною вакциною проти поліомієліту, живою. Після цього виділяється вірус, при контакті він може передаватися. Хлопчик, найімовірніше, заразився від когось із  дітей, яких саме вакцинували.

На сайті міністерства охорони здоров’я зазначається, що ризик у такий спосіб заразитися мінімальний – один випадок на 7-14 мільйонів. І саме через це, мовляв, в жодних заборонах і карантинах немає потреби. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду. Найвразливіші – діти до 5 років. Єдиний спосіб запобігти недузі – це вакцинація. Шістьох доз вакцини достатньо, аби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Два перших щеплення вводять ін’єкційно у два і чотири місяці. Інші чотири дози – орально живою вакциною у півроку, у 18 місяців та в 6 і 14 років.

Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду. Найвразливіші – діти до 5 років. Єдиний спосіб запобігти недузі – це вакцинація.  

Михайлика намагаються поставити на ноги у педіатричному відділенні Ратнівської районної лікарні, все для цього роблять батьки. Але лікарі не поспішають давати обнадійливі прогнози.

За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» матеріали для підтвердження діагнозу направлено до референс-лабораторії ВООЗ. До речі, рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту за 9 місяців 2019 на Волині є вищим від середніх по Україні, за виключенням поліо-4 (18 міс.).

Управління охорони здоров’я облдержадміністрації та Волинський обласний центр громадського здоров’я закликають батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Оксана Кравченко

Telegram Channel