Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Проти Юрія Погуляйка — 45 волинських депутатів

Лише один Святослав Кравчук утримався при голосуванні.

Кость ГАРБАРЧУК

Проти Юрія Погуляйка — 45 волинських депутатів

На позачерговій сесії обранці територіальної громади ухвалили звернення до Президента України

Тиждень в області розпочався бурхливо. У понеділок увечері стало відомо, що 28 жовтня Кабінет Міністрів на своєму засіданні у Маріуполі погодив кандидатуру 40-річного Юрія Погуляйка на посаду голови Волинської обласної державної адміністрації. Вже кілька місяців після відставки міліцейського генерала Олександра Савченка наш край без керівника виконавчої влади. Впродовж цього часу називалися різні прізвища претендентів, в основному волинян, тому таке призначення викликало обурення депутатів

Головний аргумент, що Юрій Погуляйко родом із Луганщини. У нього досить цікава біографія. Народився в селі Верхнєшевирьовка Краснодонського району (з 2016-го – Сорокинського) Луганської області 12 листопада 1978 року. Нині ця територія підконтрольна так званій «ЛНР».

Юрій Погуляйко родом із Луганщини. Нині ця територія підконтрольна так званій «ЛНР». 

Претендент має аж три вищі освіти. Закінчив Луганський державний аграрний університет (менеджер організацій і підприємств), Міжрегіональну Академію управління персоналом (юрист), Академію управління Міністерства внутрішніх справ (юрист). Трудову біографію почав дільничним інспектором міліції, оперуповноваженим відділення Державної служби боротьби з економічною злочинністю. Проходив службу на посадах рядового та начальницького складу в органах внутрішніх справ МВС України в Миколаївській, Дніпропетровській, Чернігівській та Луганській областях, потім – у Національній поліції України.

Служив у податковій міліції Головного управління ДФС у Донецькій області. Нині – перший заступник голови Луганської облдержадміністрації. Судячи з біографії, у КВН не грав, у «95 кварталі» не виступав.

Судячи з біографії, у КВН не грав, у «95 кварталі» не виступав. 

Але це призначення волинські депутати назвали стратегічною помилкою уряду.

Тому голова обласної ради Ірина Вахович підписала розпорядження про скликання 29 жовтня 26 позачергової сесії. У проєкті порядку денного – Звернення депутатів Волинської обласної ради до Президента України Володимира Зеленського щодо незгоди з кадровим рішенням Кабінету Міністрів України про погодження призначення головою Волинської обласної державної адміністрації Погуляйка Юрія Михайловича.

Після 30-хвилинного очікування Ірина Вахович розпочала засідання. Голова обласної ради заявила:

– Усі ми пам’ятаємо часи протистояння двох гілок влади, як це заважало працювати та розвиватися. Сьогодні ми з працівниками адміністрації, які теж у залі, єдині. Сподіваюся, що Володимир Зеленський, якого я відстоювала завжди, ухвалить правильне доленосне рішення для Волині.


Олександр Пирожик: «Ми маємо диктувати свою волю Києву заради інтересів Волині».
 

У виступі депутат від «Свободи» Олександр Пирожик сказав, що таке кадрове призначення не сприятиме інтересам громади.

– Позачергові сесії нам потрібні. Ми вміємо їх скликати в короткий термін. Ми маємо диктувати свою волю Києву заради інтересів Волині. Ми проти такої внутрішньої капітуляції. Ми в цій каденції неодноразово доводили, що ми за інтереси волинян, і далі будемо це робити, – заявив колишній перший заступник голови облради.

– Коли ми бачимо, що призначають абсолютно чужу і далеку від Волині людину, то розуміємо, що це для закручування гайок, – зазначив голова фракції «Самопоміч» Костянтин Зінкевич.


Костянтин Зінкевич вважає призначення чужака закручуванням гайок.
 

Із 46 присутніх на засіданні 45 депутатів підтримали Звернення до глави держави. У тексті сказано: «У нашій області є чимало порядних людей, які мають достатньо досвіду представляти ваші інтереси на Волині та з першого ж дня ефективно та конструктивно працювати спільно з органами місцевого самоврядування. Закликаємо Вас виправити цю помилку і призначити на Волинь місцевого представника з якостями ефективного менеджера, здатного генерувати прогресивні ідеї та забезпечувати комфортні, затишні та безпечні умови проживання у нашому краї».

Але чомусь на сесії не було озвучено прізвища тих порядних кандидатів, кого б хотіли бачити депутати на чолі виконавчої гілки влади. Адже можна було б рекомендувати Президенту достойну людину.

Тепер будемо чекати відповіді з Офісу Президента. Цікаво, чи почують на печерських пагорбах обранців нашої територіальної громади й призначать компромісну фігуру, яка б всіх влаштовувала? А що робитимуть депутати, коли Зеленський таки приїде на Волинь представляти Юрія Погуляйка – влаштують акцію протесту чи демарш? Чекати зашилося недовго.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel