Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Вирубка лісу на Камінь-Каширщині: на чиєму боці закон?

Лісівники переконують, що все відбувається законно.

PxHere

Вирубка лісу на Камінь-Каширщині: на чиєму боці закон?

Останнім часом у суспільстві надзвичайно гостро обговорюють і критикують лісову галузь. Найчастіше під приціл потрапляють вирубки, що проводять лісгоспи. Це питання стоїть гостро і на Камінь-Каширщині. Так, свого часу проти вирубки лісу виступали жителі села Воєгоща, пізніше – села Черче, навесні – жителі Боровне. А нещодавно з подібною проблемою зіткнулися жителі села Фаринки

Селяни кажуть, що у їхній місцевості ліс вирубують занадто швидко і у великих кількостях. Внаслідок цього руйнується екосистема, знищуються ягідники, грибні місця. А люди, фактично, живуть з лісу. Тож і допитуються, яке майбутнє за таких умов чекає на їхніх дітей та онуків? Крім того, селяни занепокоєні, що місцевий бюджет не отримує від цієї діяльності жодних коштів. У підсумку – одні втрати.

З огляду на це 10 жовтня місцеві активісти вийшли на захист лісових насаджень, адже вважають дії лісівників неправомірними. Натомість останні переконують: закон на їхній стороні. Власне тому на не дуже теплій зустрічі були присутні лісова охорона та поліція.

Ліс потребує догляду, тому з цією метою у лісгоспах України періодично проводяться комплексні заходи, які отримали назву «базове лісовпорядкування». Спеціалісти зазначають, що використання технології лісовпорядкування дає змогу оперативно корегувати розрахункові обсяги лісокористування, контролювати виконання лісовідновних робіт, тощо. За це, фактично, відповідає таксатор. Він проєктує низку обов’язкових заходів для ведення лісового господарства, проводить інвентаризацію лісу, визначає його стан, вік, тощо. Крім того, таксатор розробляє ділянки вирубки стиглого лісу на 10 років. Відтак місце рубки визначає експедиція, а уся діяльність проводиться відповідно до таксаційних документів. Лісгосп, практично, виступає лише виконавцем і будь-яке перешкоджання його діям з боку населення кваліфікується як правопорушення та може каратися законом.

Бригада приступила до роботи, однак місцеві жителі виступили проти вирубки лісу і не пускали лісгоспну техніку для завантаження лісопродукцією. Попри все, під час дискусії вдалося досягнути компромісу: хто хоче отримати дерево – може звернутися в лісництво.  

Як повідомив лісничий Кримнівського лісництва ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» Сергій Карпук, спірна ділянка є площею рубок головного користування і намічена лісовпорядкуванням за віком стиглості – від 86 таксаційних років (до слова, рік стиглості сосни – 81 рік). З огляду на це лісництво розробило відвід, виписало лісорубний квиток на цю ділянку і склало договір на її розробку.

– Бригада приступила до роботи, однак місцеві жителі виступили проти вирубки лісу і не пускали лісгоспну техніку для завантаження лісопродукцією. Попри все, під час дискусії вдалося досягнути компромісу: хто хоче отримати дерево – може звернутися в лісництво. Ділянка наразі розробляється, проте люди уже виписали 55 кубів пиловника (ділової деревини), більше 30 кубів дров. Квиток виписаний до 31 грудня, відповідно до цього часу і триватиме рубка, – зазначив Сергій Петрович. – Крім того, ділянки головного користування ріжуться у міру стиглості лісу. Лісовпорядкування назначається на 10 років і якщо у цей період не буде стиглого лісу, рубки не проводитимуть. Водночас на усіх зрубах проводять лісовідновлення. Територію зачищають, переорюють, проводять насадження. Вільхові вирубки відновлюються самостійно, соснові насаджують працівники лісового господарства. Усе це робиться в річний термін, тож про майбутнє лісу турбуються завчасно.

Що стосується податків, то, згідно із законом, рентна плата з ділянок головного суцільного користування сплачується в державний бюджет, а не у місцевий. Отож, з огляду на ситуацію, людям лишається тільки змиритися з дійсним станом речей та не втрачати пильність і надалі.

Іванна ШЕМЕТЮК


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel