Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
У Рівному військові хірурги вирощують аутокістки

З новою технологією процес одужання буде швидшим.

АрміяInform

У Рівному військові хірурги вирощують аутокістки

Рівненський військовий госпіталь – серед лідерів медичних лікувальних закладів Мінітерства оборони України. Тут постійно впроваджують новації щодо якнайшвидшого одужання пацієнтів

Так, цими днями за участю провідних вітчизняних військових хірургів тут провели першу успішну операцію з повного відновлення трубчастої кістки на нозі. Пацієнт вже не тільки пересувається самостійно, а й забув про постійні болі, дискомфорт та інші фактори своєї травми.

Раніше в подібних випадках використовували апарати Єлізарова, які хворі носили по пів року – рік. Їх треба було постійно підкручувати на руках чи ногах. Зараз же за допомогою новітніх матеріалів та європейської методики вирощується, так звана своя кістка на нозі.

У Рівненському військовому госпіталі провели хірургічну обробку і заклали спеціальний кістковий цемент з антибіотиком, виростили мембрану навколо кістки. Цей процес тривав до 4-х тижнів. Потім цемент забирали, а новий синтетичний матеріал, змішаний з аутокісткою, перетворили на повноцінну кісткову тканину.

Якщо раніше хворий з таким діагнозом через 4-5 місяців тільки починав ступати на прооперовану ногу, то цього разу за 1,5-2 місяці вже зміг самостійно ходити

Важливо, що відторгнення організмом чужорідних предметів, взагалі, не було. Якщо раніше хворий з таким діагнозом через 4-5 місяців тільки починав ступати на прооперовану ногу, то цього разу за 1,5-2 місяці вже зміг самостійно ходити. А за 6-8 місяців буде повністю сформовано суцільну кістку, з якою пацієнт зможе повернутися до повноцінного життя.

Також рівненські військові хірурги розпочали проведення нових видів ортопедичних операцій – заміну суглобів на штучні. Такі маніпуляції проводять у випадку ІІІ чи ІV ступеня артрозу, коли у хворого руйнується голівка стегнової кістки, рухи людини обмежені через постійні болі.

Тут встановлюють кульшові суглоби. А вже найближчим часом планують робити й колінні. Це стосуватиметься встановлення 1- і 2-полюсних протезів, тазових і стегнових компонентів.

Як зазначив заступник начальника Рівненського військового госпіталю з медичної частини хірург-травматолог вищої категорії підполковник медичної служби Тарас Скрига, впродовж 2-х років тут появилося шість молодих хірургів. Кожен з них має бойовий досвід, набутий на Сході України, продовжує нарощувати свій професійний рівень під час проведення спільних операцій з провідними хірургами медзакладу. Прикладом такої роботи є успішно проведена цими днями операція з розділення злук тонкого кишечника та усунення непрохідності, під час якої хірурги зробили 2 маленьких проколи. І в подальшому всі маніпуляції здійснювали, дивлячись на екран.

Джерело: Валентин СТАВСЬКИЙ
Telegram Channel