Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Партія Порошенка братиме участь у виборах в ОТГ, щоб захистити децентралізацію

Руки геть від децентралізації!

Фото: agropolit.com

Партія Порошенка братиме участь у виборах в ОТГ, щоб захистити децентралізацію

Місцеві організації «Європейської солідарності» візьмуть участь у виборах в новостворених об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 22 та 29 грудня 2019 року. Таке рішення ухвалив з’їзд партії

«Децентралізація — ​це ключова реформа, яку розпочала команда Петра Порошенка. Вперше за всю історію незалежної України президент не концентрував владу у своїх руках, а передав її разом з ресурсами на місця, у громади. За ці роки були утворені сотні успішних громад, де люди відчули себе господарями, реалізували величезну кількість інфраструктурних і соціальних проєктів.

Наступного року –  вибори. Хочуть забрати у мерів і  місцевих рад гроші для того, щоб вони на колінах повзли до Києва.

Зараз це все може бути знищене. Адже ухвалений Державний Бюджет і бюджетний кодекс фактично відбирають в органів місцевого самоврядування 150 мільярдів гривень. Це робиться для того, щоб примусити лідерів громад знову, як це було до 2014 року, приїжджати у Київ і просити гроші на елементарні потреби.

«Європейська солідарність» категорично проти такого свавілля влади і буде захищати і децентралізацію, і права місцевих громад», — ​заявив керівник секретаріату партії, народний депутат Максим Саврасов.

Петро МАКАРУК

 

Пряма мова

Петро ПОРОШЕНКО, лідер партії:

П’ять років наша команда займалася реформою децентралізації. В чому вона полягає? Це не тільки додаткові права територіальним громадам, це і фінансове забезпечення діяльності ОТГ в автоматичному режимі. Що відбулося зараз (із прийняттям Держбюджету-2020. – Ред.)? Зараз гроші, які належать місцевому самоврядуванню, забрали на Київ. Для того, щоб київський чиновник в Офісі Президента або в уряді замість громади визначав: дасть він гроші на школу, дитячий садок, місцеву дорогу, лікарню, освітлення вулиць чи ні… Успішна реформа, яка була зроблена в тому числі за участю наших польських, німецьких партнерів, партнерів з Єврокомісії, на сьогодні зазнала нищівного удару. Для чого це робиться? Наступного року – місцеві вибори. Хочуть забрати у мерів і місцевих рад гроші для того, щоб вони на колінах повзли до Києва. І для того, щоб різко збільшити корупційну складову у перерозподілі мільярдів коштів платників податків.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel