Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Краєзнавець та історик Олександр Профорук показав скам’янілі мушлі, які натякають, що було Поліське море

Найчастіше такі знахідки трапляються на висотах - відрогах Волинської височини, тому історики не відкидають версії про Поліське море.

ФОТО: Вісті.Рівне

Краєзнавець та історик Олександр Профорук показав скам’янілі мушлі, які натякають, що було Поліське море

Вони не лише цікаві, а й красиві з естетичної точки зору. Наприклад, один з камінців за кольором нагадує морську воду, в якій полощеться мушля

Найчастіше такі знахідки трапляються на висотах - відрогах Волинської височини. І що примітно – це найвища точка за селом. Тож цілком можливо, версія про те, що колись територію Полісся вкривало море, знаходячи щоразу більше матеріальних підтверджень, стане основною у дослідженні цих територій. А славнозвісні базальтові стовпи цілком можуть бути офіційно визнані виверженнями магми з морського дна у води, інформує Вісті.Рівне.

Олександр Профорук, який нині працює над книгою про історію рідного села, розповідає, що ще за часів Польщі були спроби дослідити цю місцевість як найстаріше поселення Західної України. Є навіть давні карти покладів кремніїв. Часто й нині тут можна знайти їх сколи. А через відроги базальтів у селі дуже складно викопати навіть колодязь.

Найчастіше такі знахідки трапляються на висотах -  відрогах Волинської височини. І що примітно – це найвища точка за селом. Тож цілком можливо, колись територію Полісся вкривало море.

- Останнє велике дослідження на території стародавнього поселення відбулося у 1960 році, - говорить Олександр Профорук. - Нам з того поселення в шкільний музей передали кам’яну сокиру і ніж. Інші речі, кажуть старожили, вивезли в Росію на дослідження. Так що і донині ми не знаємо, де вони знаходяться.

А мушлі у скам’янілостях трапляються часто, як і шматки кремнію з отворами, які нібито просвердлені якимось інструментом. Раніше такі знахідки віддавали в музей. Але років 4-5 тому його пограбували, забрали багато цінних експонатів: кам’яні сокири, ножі, шаблі…

Тож тепер місцеві жителі коли знаходять щось цікаве, зберігають все у власних колекціях. Крім того, не оминають Дюксин і «чорні старателі». А це часто - знахідки, втрачені назавжди. Бо заради наживи їх продають в колекції багатих можновладців і за кордон.

Сподіваємося, що найближчим часом на Рівненщині таки будуть віднайдені важливі докази того, звідки ж походять природні дива Полісся. І, цілком можливо, в них буде морський слід.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel