Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волинян застерігають прискіпливіше вибирати продукти

Доступне м'ясо – не завжди безпечне!

Pxhere

Волинян застерігають прискіпливіше вибирати продукти

Під час інспекції харчування в Німеччині було встановлено, що в кожному другому зразку куряче м’ясо містить бактерії групи кишкової палички, яка вказує на порушення санітарних норм при забої птиці.   У 47,8 % вони є інфікованими кампілобактеріями

Ці бактерії живуть у товстому кишківнику тварин і можуть викликати інфекційну діареєю в організмі людини, повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

За даними Інституту Роберта Коха, майже 68 000 випадків кампілобактеріозу  були зареєстровані в Німеччині минулого року, що робить їх одним з найпоширеніших інфекцій. Більш поширеними є тільки грип і норовіруси.

Аналізуючи етіологічну розшифровку гострих кишкових інфекцій  по області з початку року, лікарі-епідеміологи Волинського  обласного  лабораторного  центру зазначають, що  35% всіх випадків гострих кишкових інфекцій — це гастроентероколіти  невстановленої етіології.

Це захворювання поширене практично повсюдно і пов’язане з інтенсифікацією тваринництва, міжнародною торгівлею. У деяких країнах на кампілобактеріоз хворіють частіше, ніж на сальмонельоз або шигельоз. Зараження кампілобактеріями є однією з головних причин бактеріального ентериту у людей.

У США щорічно реєструється 2-2,5 млн випадків цієї хвороби у людей. Значне поширення кампілобактерій у свійських тварин, птахів забезпечує високу можливість зараження людей. Кампілобактерії складають велику частку «діареї мандрівників», особливо при подорожах до країн Південно-Східної Азії.

Резервуаром та джерелом інфекції для людини є тварини, переважно свійські та сільськогосподарські (кролики, свині, корови, кози, вівці), птахи. Сприйнятливість є високою, однак переважно хворіють діти до 10 років. У осіб, що мають професійний контакт із сільськогосподарськими тваринами, існує підвищений ризик інфікування кампілобактеріями. Пік захворюваності припадає на літо та осінь.

Впродовж останніх років на Волині кампілобактеріоз не діагностували. Згідно статистичних даних за 10 місяців поточного року в Україні зареєстровано 124 випадки кампілобактеріозу, з них 58 у  Запорізькій   області.

Аналізуючи етіологічну розшифровку гострих кишкових інфекцій  по області з початку року, лікарі-епідеміологи Волинського  обласного  лабораторного  центру зазначають, що  35% всіх випадків гострих кишкових інфекцій — це гастроентероколіти  невстановленої етіології. Справа в тім, що при розшифровці випадків діареї не використовується достатній спектр бактеріологічної діагностики.

Запобігання поширення хвороби починається з контролю за якістю кормів, дотримання правил утримання тварин і птахів у господарствах та фермах. Необхідна постійна ветеринарно-санітарна експертиза на бойнях, дотримання санітарно-гігієнічних вимог в технології приготування та зберігання молочних продуктів, м’яса тварин і птиці.

Telegram Channel