Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У рівненських сусідів зафіксували тропічну малярію

Захворювання передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів.

Jim Gathany/Вікіпедія

У рівненських сусідів зафіксували тропічну малярію

На Рівненщині у місцевого мешканця лікарі діагностували найнебезпечніший вид малярії – тропічну

Ця хвороба протікає найважче й ефективність лікування якої залежить від часу звернення за медичною допомогою. Чоловіка госпіталізували в інфекційне відділення.

За даними обласного лабораторного центру міністерства охорони здоров’я України, пацієнт нещодавно повернувся з Екваторіальної Гвінеї, де півроку працював у місцевому аеропорту. Ця країна є однією з неблагополучних щодо малярії. У чоловіка діагностовано тропічну малярію - найважчий її вид. Але хворий звернувся вчасно за допомогою до лікарів-інфекціоністів. Наразі він проходить відповідне лікування.

В Україні щороку реєструють до 50-ти таких випадків. Цього року малярію діагностували у мешканців Львівської, Полтавської, Дніпропетровської областей та Києва. Зокрема, у Львові тропічну малярію виявили у 43-річного бізнесмена у січні ц.р. Лікарі тиждень боролися за життя пацієнта, але врятувати його не вдалося.

Пацієнт нещодавно повернувся з Екваторіальної Гвінеї, де півроку працював у місцевому аеропорту. Ця країна є однією з неблагополучних щодо малярії. У чоловіка діагностовано тропічну малярію - найважчий її вид.  

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, за останні 10 років малярія з ІІІ-го місця за кількістю смертей (після пневмонії і туберкульозу) вийшла на І-ше місце серед інфекційних хвороб. У понад 100 країнах, половина з яких в Африці, можна захворіти на цю небезпечну недугу. Реєструється малярія також в Індії, Бразилії, Шрі-Ланці, В'єтнамі, Колумбії, у країнах Середньої Азії.

Тож лікарі радять перед поїздками в ендемічні з малярії країни обов’язково слід пройти відповідне профілактичне лікування, яке дозволить значно знизити ризик захворювання важкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби.

Малярія – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується гострим, а інколи затяжним перебігом, періодичними підйомами температури тіла, збільшенням розмірів печінки і селезінки. Є 4 види малярії. Найбільш важкою є тропічна, яка у 40 відсотках закінчується смертю. Захворювання передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів.

Валентин Ставський

Telegram Channel