Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зеленський нагородив п’ятьох волинських митців стипендіями

Призначено одну довічну та чотири дворічні стипендії.

glavcom.ua

Зеленський нагородив п’ятьох волинських митців стипендіями

Письменник Іван Чернецький, краєзнавець Геннадій Бондаренко, художниця Валентина Протопоп, народний артист України Володимир Талашко та майстриня народної творчості Ольга Гайдучик отримуватимуть президенські стипендії

Про це йдеться в указі Президента України №946/2019 «Про призначення державних стипендій видатним діячам культури і мистецтва.


Перша книжка Івана Чернецького «Заручини» вийшла у видавництві «Каменяр» у 1969 році. 
 

Письменнику Іванові Чернецькому призначено довічну стипендію. Іван Чернецький - уродженець Холмщини. Жив і творив на Волині. Працював вчителем історіїв селі Печихвости Горохівського району. У 1964 році перейшов на роботу у Волинський краєзнавчий музей. Наступного року кагебісти вилучили у поета кілька його віршів. Івана Чернецького виключили з Комуністичної партії Радянського Союзу. З 1981 року – він член Національної спілки письменників України. Лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського. Окремі його твори перекладені російською, білоруською, польською мовами.

Геннадія Бондаренка називають патріархом волинського краєзнавства.
Геннадія Бондаренка називають патріархом волинського краєзнавства.

Дворічна стипендія призначена заслуженому працівникові народної освіти України Геннадію бондаренку. Він – кандидат історичних наук, професор, завідувач кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, член-кореспондент УАІН, заслужений працівник народної освіти України, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Уродженця Волині Володимира Талашка глядачі найбільше запам’ятали за фільмом «У бій ідуть лише «старі», де він зіграв роль Сергія Скворцова.

Володимир Талашко – український актор та режисер, народний артист України, член Національної Спілки кінематографістів України. Глядачі знають по таких кінострічках, як «Коли людина посміхнулась», «У бій ідуть лише „старі»», «Як гартувалась сталь», «Капітан Немо», «Таємниці святого Юра», «Роксолана» та багато інших. Загалом Володимир Талашко зіграв понад 70 ролей у театрі та кіно.


Графіка Валентини Протопоп вражає своєрідною внутрішньою динамікою й довершеністю.
 

Твори Валентини Протопоп не раз друкували на сторінках «Волині-нової» та розповідали про неї. Твори мисткині, якій нині призначено дворічну стипендію, не раз побували на виставках у Луцьку, Києві, Іваничах. Художниця ілюструвала книжки Олександра Матійка «Потоки», «Росянщина», Віри Хом'як «Віра. Надія. Любов», Йосипа Струцюка «Буб», Іллі Темертея «Поезії», Лариси Шахової «Грудочка цукру», Ольги Соколовської «Я в душу сонце й райдуги впускаю», альманахи «Україна — моя Батьківщина» та «Неопалима купина».


Ольга Павлівна не розлучається з ткацьким верстатом вже майже 40 років.

Ольга Гайдучик почала ткати з дитинства. Вже у зрілому віці знову повернулася до цього ремесла. За майже 40 років праці здобула чимало нагород, учасник фестивалів «Берегиня» та «Країна мрій». У 2009 році отримала звання заслуженого майстра народної творчості України. Живе і працює у селі Велимче Ратнівського району. Детальну розповідь про Ольгу Павлівну читайте в одному з найближчих номерів Волині.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel