Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Цього року на Волині підвищилася загроза кашлюку

До групи ризику належать вихованці дитячих організованих колективів

Фото ілюстративне

Цього року на Волині підвищилася загроза кашлюку

Зростання рівня захворюваності спостерігається через кожні 3-5 років

Фахівці ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» застерігають, що епідемічна ситуація щодо цього захворювання  залишається нестійкою.

У 2019 році в області захворіло на кашлюк 50 осіб —  це діти до 17 років,  найбільше випадків у віковій групі до 4-х років – 74%, в т.ч. до 1 року – 30%. До групи ризику належать вихованці дитячих організованих колективів. Найчастіше недугу реєстрували у Луцькому, Ківерцівському, Маневицькому, Ковельському районах та містах Луцьку і Нововолинську.  

Періодичне підвищення захворюваності на кашлюк спостерігається через кожні 3-5 років, також недузі характерна осінньо-зимова сезонність. За результатами ретроспективного аналізу останній підйом захворюваності в області відмічено в 2016 році. Тому слід очікувати росту захворюваності на кашлюк і цьогоріч.

Кашлюк — гостре бактеріальне захворювання з повітряно – краплинним шляхом передачі, що характеризується ураженням органів дихання та супроводжується тяжкими нападами кашлю.

На початку захворювання  симптоми нагадують звичайне ГРВІ, пізніше з’являється кашель який поступово посилюється, переходить у конвульсивний (приступи закінчуються виділенням в’язкого мокротиння, іноді — блюванням). Частота нападів кашлю залежить від важкості захворювання і може складати від 15 до 50 епізодів за добу, переважно в нічний час. Цей період триває 2-8 тижнів і довше. У немовлят приступи часто супроводжуються періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное).

Сприйнятливість до кашлюку загальна і висока. Джерело збудника інфекції  —  хворі з клінічно вираженими та стертими формами хвороби, бактеріоносії. Період заразливості  триває в середньому 4 тижні (може продовжуватись до 6 – 8 тижнів від початку хвороби). Зараження цією хворобою відбувається при контакті з хворим: при кашлі, чханні і просто розмові з ним. Небезпечне це захворювання виникненням ускладнень, найчастіше реєструється пневмонія. 

Оскільки, кашлюк належить до керованих інфекцій, то основним методом запобігання захворюванню є специфічна профілактика. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Найкращою профілактикою запобігання поширення кашлюку є рання ізоляція хворого аж до повного одужання. 

Найкращою профілактикою запобігання поширення кашлюку є рання ізоляція хворого аж до повного одужання. 

Так як збудник нестійкий в зовнішньому середовищі, актуальними є режим провітрювання приміщень, вологе прибирання, знезараження іграшок, посуду, інших предметів спільного вжитку.

Г. Світліковська.

Telegram Channel