Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Грім і блискавка у січні в Луцьку — несподіване явище навіть для синоптиків

Ще подивуємося: наприкінці січня очікують «гребінь тепла» до 6-8 градусів

Фото ілюстративне

Грім і блискавка у січні в Луцьку — несподіване явище навіть для синоптиків

Волинська гідрометеорологиня каже, що винні два різнотемпературні фронти

«Це дуже несподівано, щоб у січні був грім і блискавка. Грозові осередки -- це нонсенс», -- прокоментувала нашій газеті факт цих природних явищ, помічених увечері 22 січня, зокрема в окремих мікрорайонах Луцька, завідувачка сектору метеопрогнозів Волинського обласного центру з гідрометеорології Валентина Набока.

Це незвичне явище синоптик поясняює двома причинами. По-перше, на Волині цієї зими температурний режим є вищим за норму на 5-8 градусів. По-друге, саме у середу над Північною Європою, зокрема і над нашою територією, проходив дуже активний циклон з великою швидкістю (із надзвичайно стрімкими потоками -- ведучий потік мав швидкість аж 200 км\год). «Дуже активний фронт для зими зовсім не характерно, він властивий для літа,» -- аналізує пані Валентина. Їй відомо, що гриміло і в Варшаві  та Мінську.

Якщо об'єднати обидві причини, то стає зрозумілим, що зблизилися два різнотемпературні фронти (арктичний холодний і фронт оклюзії).

Якщо об'єднати обидві причини, то стає зрозумілим, що зблизилися два різнотемпературні фронти (арктичний холодний і фронт оклюзії).

Валентина Набока пояснює: «Циклон різко обрушився сюди і зайняв значний повітряний простір. А фронт оклюзії є підступним, бо може давати грози, град і смерч. Тож на півночі Волині, у Любешові, Ковелі, на Світязі був шквалистий вітер. А в Луцьку, у районі вокзалу, ДПЗ, Львівської люди бачили блискавку і чули грім». Синоптик зауважує, що це було дуже локально, тому навіть гідрометеорологічна станція у Підгайцях не змогла зафіксувати ні грому, ні блискавки.

Валентина Набока за десять років роботи в нашому краї пам'ятає дві зимові грози. У різні роки одна була у січні, а інша в грудні. Тож надприродними називати їх не береться, швидше несподіваними.

Учорашні події, хоч і пояснювані, але несподівані навіть для синоптиків Волинського гідрометеоцентру.  Валентина Набока каже, що дуже незвично було би передавати людям прогноз, у якому на сьогодні є малопоєднувані явища: «Ми прогнозували на цей день сильний вітер, похолодання, сніг, налипання, але щоб і грім!

Ви тільки уявіть, що ми передаємо ожеледь, сніг, налипання мокрого снігу ...і грім, грозу?! Це навіть слух ріже!»

На майбутнє синоптик зауважує, що попри грім зима ще не скінчилася, хоч наприкінці січня очікують «гребінь тепла» до 6-8 градусів.

«Ви тільки уявіть, що ми передаємо ожеледь, сніг, налипання мокрого снігу ...і грім, грозу?! Це навіть слух ріже!» -- іронізує Валентина Набока.

Як інформувало наше видання, аномальне явище природи у середу 22 січня близько 20.22 люди спостерігали в районі стадіону «Авангард» в обласному центрі Волині. Окрім того бликавку з громом помітили мешканців вулицях Львівська, Чернишевського та в районі ГПЗ. Також про блискавку з громом посеред січня констатують мешканці сіл Боратин, Рованці, Коршовець, Оздів. При цьому в Луцьку падав сніг. Користувачі соціальних мереж зазначають, що  в деяких районах падав дощ, а в інших навіть сипав град.

Telegram Channel