Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Новообраний ректор Лесиного вишу розповів як буде змінювати навчальний заклад

Волинь-нова

Новообраний ректор Лесиного вишу розповів як буде змінювати навчальний заклад

У Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки відбулася розширена вчена рада з нагоди призначення нового ректора

Серед запрошених - митрополит Луцький і Волинський Михаїл, народний депутат України Ірина Констанкевич, голова Волинської облради Ірина Вахович, начальник Управління освіти науки та молоді Волинської ОДА Людмила Плахотна, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт, віцеконсул Республіки Польща у Луцьку Марек Запур, генконсул Польщі у Луцьку Вєслав Мазур, голова правління фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександр Товстенюк, директор Луцького педагогічного коледжу Петро Бойчук, ректор Луцького НТУ Петро Савчук, ректор Волинського ІППО Петро Олешко, голова ВО профспілки працівників освіти і науки Василь Грановський, начальник Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Павло Боснюк, керівник ІТ-компанії Віктор Левандовський, прокурор Волинської області Тарас Безрукий, начальник патрульної поліції Андрій Крутень та інші.

Оголосили наказ міністра освіти і науки Ганни Новосад про призначення на посаду ректора Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Цьося Анатолія Васильовича, доктора наук з фізичного виховання та спорту, професора, строком на 5 років з 24 січня 2020 року до 24 січня 2025 року, як обраного за конкурсом.

Повернути назву «Волинський національний університет ім. Лесі Українки».

Новопризначений ректор виступив з промовою «Пріоритети діяльності Східноєвропейського національного університету в умовах реформування вищої освіти в Україні».

- Цей особливий день почну з усвідомлення університету як наукового, освітнього, культурно-мистецького, спортивного центру Волинського краю, - розпочав Анатолій Васильович.

Пан ректор наголосив, що у його підпорядкуванні 714 штатних науково-педагогогічних працівників та 9838 студентів. За рейтингами виш посідає 37 позицію серед 240 вишів, і 23 позицію за даними Scopus. Ректор зазначив, що Міносвіти опублікували дані про розподіл держкоштів згідно з ефективністю діяльності вишів. Тож виш отримав 110, 4 % фінансування від минулого року, що більше ніж 14 млн грн. на розвиток. Гарні показники діяльності – це підсумок кропіткої роботи кількох поколінь професорсько-викладацького складу. Тому Анатолій Цьось згадав Романа Арцішевського, Георгія Давидюка, Олега Парасюка, Володимира Мельника, Віктора Завадського, Андрія Нісімчука, Петра Гусака і багато інших.

Добрим словом згадав Нестора Бурчака та першого ректора університету Анатолія Свідзинського. Подякував професору Івану Олексеюку за розбудову вишу, Ігору Коцану - за розвиток потужного університету зі статусом національного, а також – проректорам та деканам факультетів. Водночас наголосив, що університет останні роки мав труднощі через недостатньо ефективну систему управління. Тому зобов’язався запровадити такі зміни:

- повернути назву «Волинський національний університет ім. Лесі Українки».

-створити редакційне видавництво, відновити випуск періодичних електронних та друкованих видань.

- створити медичний факультет, забезпечити належні умови для підготовки за спеціальністю 222 «Медицина», 50 студентів якої буде навчатися на держформі;

- відкрити військову кафедру для офіцерів запасу за гуманітарними кафедрами;

-оновити наглядову раду з залученням керівників підприємств, вчених і митців;

- розробити і реалізувати проєкт цифрової бібліотеки і цифрового документообігу;

- провідним вектором вишу зробити дослідження життя і творчості Лесі Українки, повного видання її творів;

- створити доброзичливу атмосферу, діяльність вишу зробити студенто-

і викладацькоцентрованою, розширити можливості студентського лідерства і волонтерства;

- продовжувати контракти з викладачами у травні, а не в серпні, заохотити публікації в наукових виданнях;

- забезпечити закордонне стажування не менш як 10% студентів.

Митрополит Михаїл привітав пана ректора та побажав усі завдання здійснити з Божою допомогою, мати однодумців і друзів та закликав допомагати ректору або не заважати.

До вітального слова долучилася Ірина Констанкевич, яка побажала об’єднати в команду молодих за духом людей, які хочуть працювати.

З найкращими побажаннями виступили Ірина Вахович, Людмила Плахотна, а закордонні гості підкреслили на продовженні співпраці.

Григорій Пустовіт зазначив, що з обранням нового ректора виш отримав можливість змінитися, а сам новообраний ректор - шанс зробити це.

Голова студентської ради вишу Андрій Данилюк від імені студентської спільноти привітав ноообраного ректора, та побажав залишатися таким же щирим і відкритим для допомоги.

Урочистості завершилися звучанням гімну Лесиного вишу.

 

 

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel