Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як вам марафон... із написання статей для Вікіпедії?

Наповнювати енциклопедію може кожен, редагувати — також. Але неправдива інформація не живе на цій платформі декілька хвилин і одразу видаляється

Шпальта

Як вам марафон... із написання статей для Вікіпедії?

У Чернівцях по-собливому відзначили день народження української Вікіпедії

3 лютого в Українському народному домі у Чернівцях відбувся Вікімарафон 2020 у рамках «Тижня Вікіпедії». Під час марафону жителі всієї України дописують статті на самостійно підібрані теми, передає Шпальта.

«Статистика показує, що найактивніше дописують Київ, Харків та Івано-Франківськ.  Зараз український розділ Вікіпедії містить понад 980 тисяч статей. Ми прогнозуємо, що до весни їх стане більше мільйона», — розповідає організатор української Вікіпедії та член правління громадської організації «Вікімедіа Україна» Ігор Туржанський.

Зараз український розділ Вікіпедії містить понад 980 тисяч статей. 

Ця подія відзначає 16 день народження українського розділу Вікіпедії. У Чернівцях акція відбувається вдруге. 

«Сьогодні чернівчани, які завітали на Вікімарафон, а також офлайн-гості (представники різних громадських організацій Чернівців та інші активісти) писатимуть статті авторства голови Українського народного дому Володимира Старика. Він написав для першого та другого тому енциклопедії про ЗУНР багато статей про українців, які в часи Першої світової війни боролися за незалежність України. Більшість із них не відомі широкому загалу. Сьогодні гості вкладуть їх у найбільшу енциклопедію України, використовуючи статті Володимира Старика», — розповідає секретар товариства «Український народний дім» Тарас Халавка.

Перед створенням статей адміністратор української Вікіпедії Ігор Туржанський розповів учасникам акції, що таке Вікіпедія, як вона працює та хто може її наповнювати:

«Чи можна довіряти Вікіпедії? Однозначно ні. Однак її можна використовувати, як старт для створення своєї роботи за рахунок того, що всю інформацію у статтях перевіряють, а в кожній із них є посилання на джерела, звідки взято відомості. Наповнювати енциклопедію може кожен, редагувати — також. Але неправдива інформація не живе на цій платформі довше декількох хвилин і одразу видаляється».

Telegram Channel