Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Сонечко маленьке – кисло-солоденьке. Нові рецепти

Волинь-нова

Сонечко маленьке – кисло-солоденьке. Нові рецепти

Думаєте, апельсин можна тільки нарізати скибочками на десерт? Помиляєтеся! Страви з цих помаранчевих фруктів вражають надзвичайною різноманітністю: від салатів і супів – до випічки й напоїв. Пропонуємо приготувати барвисті, ситні і надзвичайно апетитні страви, що варті почесного місця навіть на святковому столі«Білі мишки»

Салат «Екзотика»

 

 Інгредієнти: 1 відварене або запечене куряче філе, 1 червона цибулина, 2 ківі, 1 великий помідор, 1 апельсин, невеличкий качан салату, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. білого винного оцту, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком.

Приготування. Цибулю поріжте тонкими кільцями і замаринуйте в суміші олії, винного оцту, цукру і такої кількості солі, яка буде потрібна для салату. Злегка помніть її і залиште на кілька хвилин, після чого відіжміть (маринад не виливайте) і всипте в салатник. Ківі очистіть від шкірки і покрайте впоперек тонкими скибочками. Так само поріжте помідор, а почищену м’якоть апельсина – кубиками. Куряче філе подрібніть упоперек волокон на шматочки завтовшки близько 1 см. Листя салату вимийте, обсушіть і порвіть. Усі інгредієнти перемішайте, заправте маринадом і викладіть на пласку тарілку чи блюдо.

 

Салат «Дієтична вечеря»

 

 Інгредієнти: 100 г руколи, 150 г сиру фета, 2 апельсини, 1 зубчик часнику, сік одного лимона, 2–3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. зернят граната.

Приготування. Апельсин почистити, порізати на шматочки. Фету покраяти кубиками, руколу вимити, просушити на рушничку й подрібнити. Соус для заправки: часник пропустити через прес або розтерти у ступочці, змішати з олією, додати лимонний сік, перемішати. Апельсин, фету та руколу викласти в миску, полити соусом, посипати зернятками граната.

 

Курка, запечена з апельсинами

 

 Інгредієнти: 4 апельсини, 1 середня курка, 3 зубчики часнику, 1 ст. л. меленого коріандру, 75 г меду, 1 ст. л. куркуми, 45 мл оливкової олії, сіль.

Приготування. З трьох апельсинів вичавити сік, четвертий порізами кружальцями. Змішати сік, коріандр, мед, олію та куркуму, додати розтертий часник, сіль. Помиту й підготовлену курку розрізати навпіл уздовж хребта. Залити маринадом і залишити на годину, після чого разом із маринадом перекласти її у форму для випічки, зверху обкласти скибочками апельсина і запікати при 185 градусах упродовж години (плюс-мінус 10 хвилин). Ароматне й соковите м’ясо найкраще подавати з гарніром – рисом або картоплею.

 

Рибні рулетики з апельсиновим соусом

 

 Інгредієнти: 4 філе білої риби зі шкірою (минтай або хек), 2 морквини, 3 картоплини, 1 качан броколі, 2 апельсини, 1 ч. л. чебрецю, 100 мл вершків (10 % жирності), олія для змащування овочів, 1 ч. л. цукру, сіль і білий мелений перець до смаку.

Приготування. З одного апельсина терткою зніміть цедру, повністю очистіть від шкірки і виріжте м’якоть. Рибне філе посоліть, посипте листочками чебрецю і білим перцем. Полийте рибу вичавленим з апельсина соком і залиште маринуватися на 20 хвилин. Овочі ретельно вимийте, моркву і картоплю наріжте шматочками, броколі розберіть на суцвіття. Викладіть на нижній ярус пароварки, змастіть олією. Рибне філе розріжте уздовж навпіл. На кожну половинку покладіть по

3 апельсинові дольки і скрутіть у щільний рулет, заколіть зубочисткою. Рибні рулети викладіть на верхній ярус пароварки. Готуйте під кришкою 10–12 хвилин. Для соусу апельсиновий сік, цедру, сіль, цукор змішайте і доведіть до кипіння. Влийте вершки, перемішайте, доведіть до кипіння. Рибні рулетики подавайте з овочами і соусом.

 

Свинячі реберця, тушковані з медом і апельсином

 

 Інгредієнти: 500 г свинячих реберець, 0,5 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. меду, цедра та сік 1 апельсина, 2 ст. л. крохмалю, олія для смаження.

Приготування. У мисці змішайте соєвий соус, мед, крохмаль, апельсинові сік та цедру. Покладіть м’ясо у цей маринад, накрийте кришкою і залиште в холодильнику на 6–8 годин. У сковороді розігрійте олію. Обсмажте ребра по 5–10 хвилин з кожного боку, перекладіть у форму для запікання і поставте в розігріту до 180 градусів духовку ще на 10–15 хвилин. Така м’ясна страва смакуватиме з тушкованою капустою, картопляним пюре чи печеною бульбою.

 

Домашній мармелад

 

 Інгредієнти: 200 мл апельсинового фрешу, 75 г цукру, 1 ч. ложка агар-агару.

Приготування. Всипати агар-агар у 150 мл соку, розмішати і залишити на 30 хвилин. У решті соку розчинити цукор та поставити на вогонь. Коли сироп трохи прогріється, повільно влити сік з агар-агаром та варити 5–7 хвилин, потому вимкнути вогонь та дати настоятися 15 хвилин. Розлити у формочки або вилити на деко (в такому випадку застиглий пласт потрібно буде розрізати на шматочки) й залишити в холоді на ніч, щоб мармелад став густим. За бажанням можна обваляти його шматочки у цукровій пудрі.

 

Яскрава панакота

 

 Інгредієнти: 4 апельсини, 250 г маскарпоне (можна замінити сирковою масою), 10 г желатину, 1 скл. молока, 75 г цукру, 1 ч. л. ванільного цукру.

Приготування. Апельсини почистити від шкірки, вибрати кісточки, перебити в блендері, перетерти через крупне сито (щоб проходила і м’якоть, а не лише сік), перелити в невеликий сотейник, прогріти на середньому вогні 4–5 хвилин, тоді всипати 5 г желатину і мішати, щоб він розчинився. Прозорі склянки встановити під нахилом у коробці чи пластиковому контейнері, розлити в них апельсинову масу і поставити в холодильник на 2–3 години до повного застигання. Змішати в каструльці молоко, звичайний і ванільний цукор та решту желатину, довести до кипіння і зняти з вогню. Додати сир, ретельно вимішати і розлити молочну масу у склянки поверх апельсинового пласту. Знову помістити в холодильник на 2–3 години до повного застигання. Подавати панакоту, прикрасивши шматочками апельсина, листочками свіжої м’яти або тертим шоколадом.

 

Цукати в цукрі

 

 Інгредієнти: 5 апельсинів із товстою шкіркою, 1 скл. цукру, 100 мл води.

Приготування. Ретельно помити апельсини, зняти з них шкірку й порізати її смужками завтовшки пів сантиметра. 1 л води довести до кипіння, всипати покраяні апельсинові шкірочки і прокип’ятити їх протягом 5 хвилин. Так повторити тричі, щоразу беручи свіжу воду, це допоможе позбутися гіркоти. Зі 100 мл води і склянки цукру приготувати сироп і варити в ньому цукати упродовж години на найменшому вогні. Охолодити, вийняти з сиропу, обваляти кожен шматочок у цукрі й викласти на пергамент. Через добу скласти в баночку зі щільною кришкою.

 

Цитрусовий сорбет

 

 Інгредієнти: 1 апельсин, 2 мандарини, 1 лимон, 1 скл. цукру, 1 скл. води.

Приготування. Очищені від шкірки, плівок та зернят фрукти збити блендером до однорідної консистенції. Цедру посипати цукром, залити водою і варити на маленькому вогні до утворення сиропу. Змішати фруктове пюре із сиропом і поставити в холодильник на годину, тоді знову збити блендером охолоджену суміш. Таку процедуру повторити ще 2–3 рази через кожну годину.

Telegram Channel