Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Не зрікаючись європейського вектора, обрали волинську приналежність у назві Лесиного вишу (Відео)

Відбувся перший етап обговорення перейменування Східноєвропейського національного університету ім.Лесі Українки.

ФОТО: Олександр ПІЛЮК

Не зрікаючись європейського вектора, обрали волинську приналежність у назві Лесиного вишу (Відео)

 У день народження Лесі Українки видатні волиняни одноголосно підтримали перейменування Східноєвропейського національного університету на «Волинський»

25 лютого відбувся перший етап обговорення перейменування Східноєвропейського національного університету ім.Лесі Українки - круглий стіл «Волинська освітня традиція та університет Лесі Українки: назва, стратегія діяльності». До участі запросили видатних волинян, знаних учених, організаторів науки, відомих державних, політичних, громадсько-культурних-діячів, журналістів, публічних інтелектуалів та письменників.

Ректор вишу Анатолій Цьось наголосив, що без цього етапу не можливе подальше обговорення у трудових колективах.

Проректор з навчальної роботи Юрій Громик наголосив, що частинка «східний» у теперішній назві асоціюється з євроазіатчиною, а щодо милозвучності зазначив, що ми часто послуговуємося абревіатурою СНУ, яка теж не з тим асоціюється.

Свою точку зору на підтримку перейменування висловила народний депутат України Ірина Констанкевич, яка зазначила, що назва має вказувати на генеалогію закладу, адже освітні традиції на Волині формувалися з часів Галицько-Волинського князівства.

І Галицько-Волинський літопис, Пересопницьке євангеліє асоціюються з Волиню, нагадали історики.
Антоніна Шуляк, завідувач кафедри міжнародних комунікацій, наголосила, що європейські виші отримували назви відповідно до територіального розміщення.

 

 Журналістка Ольга Куліш назвала нелогічним, що в Україні є два Східноєвропейських національних університети. «Та й волинський легше вимовляти в ефірі», - додала.

Секретар луцького міського голови Григорій Пустовіт пожартував: «Як вас не назви — вам все пасує». А теперішня назва була виправдана, бо вказувала на курс до Європи, хоч назва «волинський» таки ближче і тепліше. Зазначив, що розмова навіть не у зміні назви, а в покращенні якості і нових можливостях.

Начальник управління освіити Людмила Плахотна зізналася, що у своїй свідомості багато хто й не змінив назву «волинський».

За підтримку назви «Волинський» висловилися директор департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, завідувачка університетським музеєм Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук, студентка Анастасія Ляшук.

Проректор з навчальної роботи Юрій Громик наголосив, що частинка «східний» у теперішній назві асоціюється з євроазіатчиною, а щодо милозвучності зазначив, що ми часто послуговуємося абревіатурою СНУ, яка теж не з тим асоціюється. Науковці інших країн, з котрими спілкувався пан проректор, теж висловлюються за назву»Волинський».

Узагальнивши сказане, декан юридичного факультету Антон Демчук прочитав резолюцію проєкту, згідно якого учасники круглого столу проголосували за зміну назви та подальше обговорення на факультетах вишу.

Тож, не зрікаючися європейського вектора, обрали волинську приналежність у назві вишу.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel