Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Діти загиблих волинських атовців побували в Генштабі

Ці юні мандрівники побачили на стіні пам’яті у Михайлівському Золотоверхому соборі імена своїх батьків, які полягли за Україну.

Фото Валентина ЛЮПИ.

Діти загиблих волинських атовців побували в Генштабі

У столиці України вони відвідали «Залу пам’яті» та Михайлівський Золотоверхий собор

Наш Київ багато чим привабливий для туристів із Волині. Там є місця, пов’язані із трагічною історією, зокрема з війною на Сході.

Саме звідси і розпочали свою екскурсію юні мандрівники. У Генеральному штабі Збройних сил створена «Зала пам’яті», де викарбувані імена загиблих в АТО/ООС. Діти шукали прізвища своїх татусів, які віддали життя за Батьківщину. У всіх на очах аж сльози заблищали.

Діти шукали прізвища своїх татусів, які віддали життя за Батьківщину. У всіх на очах аж сльози заблищали.

Потім була екскурсія в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського та обід у військовій їдальні. Затим відвідали Михайлівський Золотоверхий собор, де діти також побачили імена своїх батьків на стіні пам’яті. У храмі помолилися та поставили свічки.

А ще був Хрещатик та багато інших цікавинок, які годі перелічити. Юних екскурсантів добровільно взялися супроводжувати лучанин Віталій Хацановський та директор Волинського регіонального музею Українського війська Олег Ткачук. Транспорт для поїздки надав перевізник Валерій Бутко.

Валентин ЛЮПА, керівник гуртка-студії з вивчення кіно- та фотомистецтва для дітей, батьки яких загинули в зоні АТО/ООС.

 

Адоніс чи Котигорошко?

Подорож із Луцька до Києва. Традиційний затор на в’їзді у столицю. Знічев’я блукаю поглядом по будівлях обіч дороги

З-поміж усього око виділяє напис «Пологовий будинок «Адоніс». Думаю собі, що ж роблять лікарі, якщо замість хлопчика народиться якась Афродіта? Назва ж однозначна!

А чим славився Адоніс? Вікіпедія пише, що цей античний персонаж був дуже вродливим чоловіком. Певно, далі власники отого пологового і не читали, бо там таке-е-е! У грецьких богів, як у людей, не завжди по-небесному: згаданий красень народився від взаємин батька і дочки, які, правда, не підозрювали, що рідня.

У грецьких богів, як у людей, не завжди по-небесному: згаданий красень народився від взаємин батька і дочки, які, правда, не підозрювали, що рідня.

То я от думаю, чи не ліпше було б назвати пологовий «Котигорошко»? Богатир українського походження, добряк, ну і генетика ліпша, нічого антиприродного… 

Оксана КОВАЛЕНКО.

 

Луцькі школярі-«айтішники» – найкращі!

Нещодавно у Києві відбувся XXI Всеукраїнський чемпіонат з інформтехнологій «Екософт-2020» та XІ національний тур Міжнародного конкурсу комп’ютерних проєктів «INFOMATRIX-2020»

Понад 140 учнів, вихованців позашкільної та проф­техосвіти, студентів з усіх куточків України виборювали перемогу. В результаті двоє слухачів Волинської обласної МАН потрапили до суперфіналу та здобули золоту і срібну медалі у секції «Web-розробки»!

Перше місце у Назара Демчука, учня 10-го класу Луцького НВК №9, за «Розробку сервісу «InfoSeller». Цей вебдодаток дає змогу будь-якому магазину використовувати QR-коди для зручного показу додаткової інформації про товар, а користувачам — залишати відгуки.

Перше місце у Назара Демчука, учня 10-го класу Луцького НВК №9, за «Розробку сервісу «InfoSeller».

Друге місце здобув Дмитро Солтисюк, учень 10-го класу Луцької гімназії №18, за авторський проєкт «Бюро знахідок «Enigma». Це один із перших в Україні спеціалізованих сайтів для пошуку загублених речей.

Вітаємо юних програмістів із важливим досягненням та бажаємо нових творчих злетів! n

Лариса ЗАНЮК.

 

Салати з буряка – вітамінна підзарядка для організму

Вона просто необхідна саме на початку весни, коли до свіжої зелені ще далеченько. Тож не забувайте про цей звичний, але такий корисний овоч, із якого легко приготувати найрізноманітніші страви. Приміром, салат «Святковий» – це, по суті, більш легкий варіант оселедця «під шубою», який цілком може замінити класичну страву

 

 Інгредієнти: 200 г печеного буряка, 100–150 г оселедця, 1 варена морквина, 2 солоні огірки, 2–3 ст. л. майонезу, 1 ч. л. гострої гірчиці, зелень, сіль до смаку.

Приготування. Буряк запекти в духовці у рукаві або фользі, моркву зварити до готовності. Овочі почистити, порізати кубиками, огірки також. Оселедець розробити на філе і дрібно покраяти. Майонез змішати з гірчицею, заправити цим соусом салат, вимішати. Викласти гіркою на сервірувальну тарілку. Притрусити страву дрібно посіченою зеленню.

Більше рецептів — у «Цікавій газеті на вихідні» за 12 березня.

 

Календар

13 березня

Сонце (схід — 6.33, захід — 18.22, тривалість дня — 11.49).

Місяць у Скорпіоні. 20 день Місяця.

Іменинники: Василь, Домініка, Кіра, Марина, Микола, Ніфонт.

14 березня

Сонце (схід — 6.30, захід — 18.24, тривалість дня — 11.54).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці. 20 день Місяця.

Іменинники: Антон, Антоніна, Євдокія.

15 березня

Сонце (схід — 6.28, захід — 18.25, тривалість дня — 11.57).

Місяць у Стрільці. 21 день Місяця.

Іменинники: Арсеній, Василь, Федот.

16 березня

Сонце (схід — 6.27, захід — 18.28, тривалість дня — 12.01).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 22 день Місяця.

Іменинники: Василіск.

17 березня

Сонце (схід — 6.25, захід — 18.30, тривалість дня — 12.05).

Місяць у Козерозі. 23 день Місяця.

Іменинники: В’ячеслав, Герасим, Григорій, Данило, Уляна, Юрій, Яків.

 

«Весна виникала, де тільки могла…»

За словами Юрія Андруховича ця квола ще у березні пора року навіть «зеленіла зі стін»

13 березня вшановується пам’ять преподобного Василя сповідника. У народі помічено, що цей день завжди буває теплим, щоправда, і дощ може бути, але це добра прикмета: на багатий урожай і хороше літо.

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 13 березня — хмарно з проясненням, вночі невеликий дощ, вдень без істотних опадів. Вітер південно–західний, 7–12, місцями пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 2–7 градусів тепла, вдень — 6–11 вище нуля.

14–го — хмарно з проясненням, вночі без істотних опадів, удень невеликий дощ із мокрим снігом. Вітер північно–західний, 7–12, місцями пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від мінус 2 до 3 градусів тепла, вдень — 2–7 із позначкою «плюс».

15–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 0 до 5 градусів морозу, вдень — 2–7 із позначкою «плюс».

16–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 0 до 5 градусів морозу, вдень — 6–11 із позначкою «плюс».

17–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від мінус 3 до плюс 2, удень — 5–10 вище нуля.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 13 березня було 2001 року — плюс 18, найхолодніше — 1985–го — мінус 12 градусів.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 13 березня було 2001 року — плюс 18, найхолодніше — 1985–го — мінус 12 градусів.

У Рівному 13 березня протягом усього дня триматиметься хмарна погода. Увечері йтиме дрібний дощ. Температура повітря — 5–7 градусів тепла, 14–го — від 0 до плюс 3, 15–го — від мінус 3 до плюс 2, 16–го — від мінус 3 до плюс 9, 17–го — від 0 до 6 градусів тепла. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel