Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Страсна п'ятниця: заборони цього дня

У цей день радять молитися і дивитися богослужіння.

Фото Wikimedia commons.

Страсна п'ятниця: заборони цього дня

Набожні люди згадують останній день Ісуса Христа

17 квітня християни східного обряду зустрічають Велику, або Страсну п'ятницю, найсуворіший день Страсного тижня. Згідно з переказами, саме в цей день Ісус був розп'ятий на хресті. У Страсну п'ятницю віруючі згадують його муки і смерть. Що дозволено, а що заборонено робити цього дня аналізувало видання «Дзеркало тижня».

Оскільки цей день присвячений хресним стражданням Спасителя, він пов'язаний з найсуворішими правилами Страсного тижня.

Що не можна робити в Страсну п'ятницю?

У цей день віруючі тримають дуже суворий піст аж до повної відмови від їжі. Увечері можна з'їсти трохи хліба і випити води, але це має статися після того, як відбудеться винос Плащаниці. Не можна здійснювати будь-яку роботу по дому, прибирання необхідно було закінчити в Чистий четвер. Заборонено також шити, в'язати, вишивати, колоти дрова. Заборонено також будь-яка робота інвентарем з металу.

Не можна робити ніяку роботу на землі: в пам'ять про муки Христа заборонена будь-яка робота, під час якої необхідно проткнути землю залізом. Вважається, що посіяне в цей день насіння не принесе врожаю.

Заборонено також будь-які веселощі. Згідно приказці «хто у Страсну п'ятницю веселиться, той весь рік буде плакати». Не можна робити ніяку роботу на землі: в пам'ять про муки Христа заборонена будь-яка робота, під час якої необхідно проткнути землю залізом. Вважається, що посіяне в цей день насіння не принесе врожаю.

Що можна робити у Страсну п'ятницю?

У цей день можна відвідувати служби і молитися. Через карантинні заходи, запроваджені в Україні, відвідування масових зібрань заборонено, але службу можна подивитись онлайн.

Незважаючи на заборону на домашню роботу, в цей день можна пекти паски. Вважається, що здоба, приготована в Страсну п'ятницю, не пліснявіє і буде мати цілющу силу. 

Telegram Channel