Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Карантин продовжать до 11 травня, але деякі обмеження можуть тривати і 2 роки

Очікуються ще два піки захворюваності: один орієнтовно — це кінець квітня і, орієнтовно, — між 3 і 8 травня.

Фото Урядовий портал

Карантин продовжать до 11 травня, але деякі обмеження можуть тривати і 2 роки

Кабінет міністрів має намір продовжити карантин в Україні щонайменше до 11 травня, але деякі нові реалії, пов'язані з пандемію коронавірусної хвороби COVID-19, можуть бути і в наступні два роки...

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, пише Громадське з посиланням на «РБК-Україна».

«За розрахунками Національної академії наук України, які було отримано нещодавно, очікуються ще два піки захворюваності: один орієнтовно — це кінець квітня і, орієнтовно, — між 3 і 8 травня... Тому на засіданні Кабміну, ґрунтуючись на цих розрахунках, ми продовжимо карантин, як мінімум до 11 травня», — зазначив Шмигаль

Він додав, що водночас уряд плану пом’якшити деякі заходи, наприклад, умови обов’язкової обсервації, і, може, ще дві-три сфери, в яких розглянуть можливість пом’якшення карантинних заходів.

Прем’єр додав, що зараз система охорони здоров’я завантажена хворими коронавірусом менше, ніж на 10%, однак це не означає, що в Україні цього року не буде піків і сплесків.

За його словами, поки 11 травня розглядається як «бажане межа, після якої ми очікуємо отримувати позитивні дані і жити в більш м’якому режимі, але не факт, що так і буде».

Очікуються ще два піки захворюваності: один орієнтовно — це кінець квітня і, орієнтовно, — між 3 і 8 травня.

«У цілому світ у цьому році коронавірус не здолає, і нам у будь-якому випадку доведеться жити в умовах уже нового світу і нових соціальних обмежень. Наприклад, ризик-орієнтованих умов, коли будемо вводити карантинні обмеження в окремих містах, селах або областях», — зазначив Шмигаль.

Він розповів, що уряді хочуть, аби з 12 травня «відбулися певні пом’якшення», які б дозволили думати про розвиток економіки і шукати «баланс між жорстким карантином і роботою економічних секторів».

Водночас Шмгаль згоден із прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, які свідчать про те, що наступні 2 роки світ буде жити в умовах боротьби з коронавірусом.

«Не повинно бути ілюзій, що в травні закінчився карантин — і ми всі вийшли і все забули. Усі країни, які успішно подолали перший пік захворюваності, сьогодні стоять на порозі наступних піків. Тому ілюзії, що Україні вдалося утримати першу хвилю і що все в порядку, немає», — сказав прем’єр.

«Світ змінився. І сумнівів ні в кого немає, що ми будемо жити в нових умовах. Ми всі повинні дотримуватися маскового режиму, дотримуватися певних правил дезінфекції, соціальної дистанції, певних правил поведінки у транспорті, у громадських місцях, у магазинах тощо. Тобто це ціла низка речей, із якими ми повинні навчитися жити щодня. За розрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, щонайменше наступних два роки», — підсумував він.

Прем'єр розповів, що на сьогодні країни вводять певні визначення карантинних заходів і необхідності їх впровадження у рівнях — жовтий, оранжевий, червоний. Так, жовтий означає, що ситуація помірна і ми можемо відпускати основні галузі, і працювати в дуже м’яких умовах карантину. Помаранчевий — це якщо кількість хворих починає рости, і, в окремому регіоні вже є один або два летальних випадки. Тоді цей регіон ізолюють. Червоний рівень — це той, що діє зараз, це lockdown, коли регіон або країна фактично закриваються повністю.

Раніше ми повідомляли, що Міністерство охорони здоров'я пропонуватиме Кабміну продовжити карантин до 12 травня, але з пом'якшенням, зокрема можуть відкрити для відвідування музеї та бібліотеки.

Telegram Channel