Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
На Горохівщині минулоріч виростили понад 205 тонн товарної риби

Волинський рибпатруль взяв участь в робочій зустрічі з суб’єктом аквакультури

Фото: Волинський рибоохоронний патруль

На Горохівщині минулоріч виростили понад 205 тонн товарної риби

Начальник управління Державного агентства рибного господарства у Волинській області Тарас Куньчик взяв участь у робочій зустрічі з орендарем водного об’єкту у Горохівському районі Волинської області. До заходу долучилися начальник управління агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко та голова Горохівської райдержадміністрації Сергій Мишленик

Посадовці зустрілися з Олександром Супруном – орендарем ставка, загальною довжиною 34 га, що знаходиться на території Звиняченської сільської ради. 📊У 2019 році потужність даного господарства склала 11 тонн вирощеної риби та 11 тис екз. вирощеного малька.

Під час зустрічі перед головою Горохівської РДА піднято питання про можливість надання в оренду вільних водних об’єктів на території району. Зокрема надавати водні об’єкти в користування на умовах оренди виключно суб’єктам господарювання (юридичні або фізичні особи-підприємці) із чітко вказаною метою користування (рибництво (аквакультура), любительське рибальство, рекреація, тощо). Зазначено, що є відповідні резерви.

Для Волинської області розрахункова рибопродуктивність при екстенсивному (випасному) веденні господарства становить 500 кг/га., при інтенсивному (годівлі) веденні господарства – 1400 кг/га.

Проаналізовано виробництво аквакультури у Горохівському районі за 2019 рік, яке складає 205, 3 тонн вирощеної товарної риби та 4 млн 852 тис. екз. малька. Крім цього 10, 69 тонн риби було вирощено МПП «Агросервіс Холонів». Горохівщина є перспективним районом в зростанні обсягів вирощування водних біоресурсів. Розвиток аквакультури сприятиме не лише збільшенню продукції рибництва, підвищенню конкурентоспроможності рибних господарств, зниженню залежності від імпорту, але й зайнятості сільського населення та жителів прибережних територій.

Учасники зустрічі наголосили на приведенні у відповідність до вимог чинного законодавства діючі договори оренди водних об’єктів для суб’єктів аквакультури, а саме вказати мету оренди. Для рибогосподарських технологічних водойм та ставків, які мають гідроспоруди мета оренди для прісноводного рибництва (аквакультури), для інших водних об’єктів мета оренди рекреація, або рекреаційна аквакультура.

Згідно Закону України «Про аквакультуру» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 30.01.2013 р. № 45 «Про затвердження Зон аквакультури (рибництва) та рибопродуктивності по регіонах України» суб’єкти аквакультури зобов’язані дотримуватись норм зон аквакультури (рибництва) та зональної рибопродуктивності по регіонах України. Для Волинської області розрахункова рибопродуктивність при екстенсивному (випасному) веденні господарства становить 500 кг/га., при інтенсивному (годівлі) веденні господарства – 1400 кг/га.

Джерело: Волинський рибоохоронний патруль
Telegram Channel