Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Фермер вирощує незвичну для України жимолость

Наразі жимолость – це нішева культура, яку споживачі тільки вивчають. І не лише в Україні, а й у світі.

Фото agronews.ua.

Фермер вирощує незвичну для України жимолость

Незвичну для України жимолость вирощує Андрій Галушко на полях села Волевачі, що на Чернігівщині

Чоловік родом зі Сходу України, міста Алчевськ (Луганська обл.). Там він міцно стояв на ногах, бо звик завжди багато працювати. Отримавши три вищі освіти, пан Андрій зумів вдало налагодити свій бізнес – виробництво гречаної крупи. Окрім того, на десяти тисячах гектарів землі вирощував зернові культури. Одного злощасного дня сепаратисти відібрали у нього завод, у який тривалий час наш герой вкладав всі свої сили, знання і заощадження. Про це повідомляє gorod.cn.ua, пише agronews.ua.

Та чоловік – не із слабких. Перебравшись на Чернігівщину, він зумів почати з нуля. Культуру обрав досить незвичну для нашого регіону. Він – єдиний фермер на Чернігівщині, який вирощує жимолость («життя та молодість» – вважають, що назва рослини утворилася саме від цих слів, – Авт.). Невеличкі кущики саме увібралися у ніжний цвіт. Ця ягода дуже рання. Її плоди достигають навіть раніше, ніж звична для нас полуниця. Плантацію жимолості господар заклав лише минулої осені.

Жимолость морозостійка. Витримує до мінус 40 градусів, а квіточка – до мінус 8. Плодоносить до 40 років (може, й довше – поки не вивчено до кінця). Та ще й шкідників та хвороб на неї в Україні немає.  

«В оренду взяв 25 гектарів землі. Восени на шести гектарах посадив жимолость. Сорт канадської селекції. Він більш придатний до комбайнового збирання. У нас, правда, немає такої техніки в Україні, і в сусідніх країнах, здається, також. Та я, можливо, і сам складу», – посміхається мій співбесідник. Чоловік має освіту інженера і вже неодноразово у своєму попередньому бізнесі використовував отримані знання і навички.

«Цю ягоду добре знають канадці і японці. Там вона дуже популярна через свої корисні властивості. Купувати у них техніку дуже дорого. Чому б не спробувати самому?.. Мені це в задоволення. Руки на місці. Складати техніку – це для мене не вперше», – пояснює фермер.

Жимолость морозостійка. Витримує до мінус 40 градусів, а квіточка – до мінус 8. Плодоносить до 40 років (може, й довше – поки не вивчено до кінця). Та ще й шкідників та хвороб на неї в Україні немає. Тому ягода не потребує обробки хімікатами й одразу стає в ряд органічної продукції.

Вигідна й з економічного боку. Наразі це нішева культура, яку споживачі тільки вивчають. І не лише в Україні, а й у світі. ЄС не так давно ухвалив норми щодо продажу жимолості. Нині попит значно перевищує пропозицію. Кілограм жимолості продають навіть по 300 гривень. З одного куща збирають по 3-4 кілограмів плодів, а з канадських сортів – до шести. Тому це одна з найперспективніших культур, вважають експерти.

Telegram Channel