Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Сентиментальний сюжет: Жінка із запахом весни

Якщо хоче людина, весна буває священна.

Фото Оксани КОВАЛЕНКО.

Сентиментальний сюжет: Жінка із запахом весни

Вона – з тієї рідкісної категорії людей, у яких ані плин років, ані життєві потрясіння не висушили дар щасливіти…

Доля вділила їй усякого, доброго й не зовсім. Коли маєш за плечима сім з гаком десятків, є що переважувати на терезах.

Пригадує, як мама, маленька й насуплена, дістає з печі чавунчик зі свіжим борщем. А біля столу – вона і ще четверо, вдовині діти. У її дитинстві миски порожніли до того, як вони могли вгамувати голод. Дівчинкою перебивала собі те весною: любила цю пору за пахощі, красу і нестримний рух…. Дівчиною неспішно блукала поміж квітучих яблунь, бентежачись від думок про високого хлопця з клубу. Світилася від передчуття життєвої весни.

Світилася від передчуття життєвої весни.

З того часу вітри принесли і розмели чимало пелюсток радощів і тривог. Лишили, правда, найголовніше: без дозволу записали все те у промінчики й борозенки зморщок. Натомість забрали її моторність. Певно, думали, що за поспіхом і роботою завадять їй усвідомити всю розкіш травневого дійства. Смішні. Свята милування вона не пропускала жодного разу. Вона – Ганна Тимофіївна — моя друга мама.

Оксана КОВАЛЕНКО.

 

Спробуйте — не пошкодуєте!

А котлета все ж «По-київськи»!

Хоч за авторство цього кулінарного шедевру, популярного в міжнародній гастрономічній практиці, сперечаються і французи,
і росіяни, й американці

Інгредієнти: 4 курячі філе, 2 яйця, 100 г вершкового масла, 400 г олії соняшникової, борошно, сухарі панірувальні, пучок зелені, сіль та перець до смаку.

Приготування. Подрібнити зелень, зсипати у миску і змішати з м’яким вершковим маслом. Загорнути масло в харчову плівку і покласти в морозилку на 20–30 хвилин. Куряче філе розрізати гострим ножем, щоб вийшов прямокутник, і злегка відбити. На край м’ясного пласта викласти шматочки підмороженого масла, посолити, поперчити і згорнути, щоб вийшла котлета. По черзі обваляти її в борошні, збитому яйці та панірувальних сухарях. Бажано це зробити по два рази. Котлети в паніровці викласти на добре розігріту пательню з олією та обсмажити до рум’яної скоринки з усіх боків, періодично перевертаючи. Готову страву прикрасити зеленню. На гарнір підійде картопляне пюре або смажена з цибулею бульба.

Більше рецептів різноманітних котлет — у «Цікавій газеті на вихідні» за 14 травня. А за тиждень, 21 травня, — страви з молодої капусти.

 

 

 

 «Мам, прочитай під номером 8 у нагородному листі про подвиг автоматника»

Напередодні 9 травня син, який багато років живе у Москві, прислав по вайберу таке повідомлення і фотокопію пожовклого від часу аркуша, на якого натрапив на сайті «Пам’ять народу»

За якусь мить я зрозуміла, чим викликана зацікавленість: ішлося про стрілка роти автоматників єфрейтора Мазуна Василя Йосиповича (на фото, зробленому у госпіталі під час війни) – мого батька, його дідуся, якого представляли до відзнаки. І ось що сказано про подвиг: діючи на південно–західній околиці міста Глейвіц, боєць сміливо і рішуче першим увірвався в будинок, де була вогняна точка противника, і знищив обслугу кулемета, чим забезпечив просування стрілецької роти... Судячи з тексту в нагородному листі, це було ще до того, як він отримав важке поранення, і для нього війна закінчилася.

Боєць сміливо і рішуче першим увірвався в будинок, де була вогняна точка противника, і знищив обслугу кулемета, чим забезпечив просування стрілецької роти...

Про те, як батько став інвалідом на все життя, я знала з його слів – встигла взяти у нього інтерв’ю, яке було надруковане в нашій газеті 9   травня 1996 року під заголовком «Мене могло б не бути». Бо не було б у живих батька, коли б осколок снаряда влучив не в руку, а... З його слів, це сталося на території Польщі, під Бреслау (Вроцлавом). А про той випадок, коли «сміливо й рішуче знищив обслугу кулемета», він, на жаль, не розповідав. А тим більш, що це було на околиці Глейвіца, як за німців називалося місто Глівіце, бо солдат, який виконував команди зверху, міг і не знати такі географічні подробиці.

До речі, місто Глейвіц увійшло в історію в ніч на 1 вересня 1939 року. Тоді нацисти тут здійснили провокацію, яка стала формальним приводом до оголошення III Рейхом війни з Польщею. Тут, як кажуть, заварилася каша Другої світової війни, яка з часом охопила всі континенти.

Катерина ЗУБЧУК.

 

Усмішка

Вчора рівно о 21.30 без оголошення війни сусіди зверху подарували скрипку своїй дитині.

 

Календар

15 травня

Сонце (схід — 5.10, захід — 20.40, тривалість дня — 15.30).

Місяць у Водолії, Рибах. 23 день Місяця.

Іменинники: Борис, Зоя, Роман, Яна, Давид.

16 травня

Сонце (схід — 5.09, захід — 20.41, тривалість дня — 15.32).

Місяць у Рибах. 24 день Місяця.

Іменинники: Тимофій, Петро, Павло.

17 травня

Сонце (схід — 5.07, захід — 20.42, тривалість дня — 15.35).

Місяць у Діві. 25 день Місяця.

Іменинники: Кирило, Микита, Марія, Антон.

18 травня

Сонце (схід — 5.06, захід — 20.44, тривалість дня — 15.38).

Місяць в Овні. 26 день Місяця.

Іменинники: Ірина, Ярина, Яків.

19 травня

Сонце (схід — 5.05, захід — 20.45, тривалість дня — 15.40).

Місяць в Овні. 27 день Місяця.

Іменинники: Денис, Михайло, Василь Іван.

 

 

 

 Ринкові закупки по-модному

У межах програми «Ностальгія» відвідав «Деміївський ринок», який щойно відкрився після карантину…

Віталій ЧЕПІНОГА,
блогер–гуморист (подаємо текст мовою оригіналу)

По новій моді всі прилавки під саме небо загороджені поліетиленом. З якою метою — мені з’ясувати не вдалося… Але так цікавіше, бо шопінг превращається в забаву: не зовсім понятно, що там за пльонкою продається, якісь «плями Роршаха»… Кажу: «Дайте мені отого зеленого і отого красного, шо коло нього збоку»… Дали кропу й редьки…

Кажу: «Дайте мені отого зеленого і отого красного, шо коло нього збоку»… Дали кропу й редьки…

Вітер безжалосно тріпає поліетиленом зі сторони в сторону, і прямо чутно, як коронавірус б’ється об нього і падає додолу в безсильній злобі… Прямо на картоплю… Але принаймні нарешті у кропу –запах кропу. Клубнику пока не купляв, бо в клубники пока теж запах кропу, як мені здалося…

 

Погода

Травневе тепло бере своє

Але в народі кажуть, що 14 числа цього місяця варто поглядати на мурах: якщо метушаться — ​весь наступний місяць дощитиме

Як повідомила черговий інженер–синоптик Волинського обласного гідрометцентру Надія Голя, у п’ятницю, 15 травня, буде мінлива хмарність, без істотних опадів. Вночі і вранці — ​місцями туман. Вітер північно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря по області вночі 1–6 градусів тепла, на грунті місцями заморозки до 3 градусів. Удень буде — ​12–17 вище 0. Найхолодніше цього дня, за багаторічними спостереженнями синоптиків, було у 2004 році — ​0 градусів, а найспекотніше — ​31 градус — ​у 1969.

Найхолодніше цього дня, за багаторічними спостереженнями синоптиків, було у 2004 році — ​0 градусів, а найспекотніше — ​31 градус — ​у 1969.

16 травня очікується хмарна з проясненнями погода, вночі та вранці — ​дощ. Удень теж прогнозують невеликі опади. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​2–7, вдень 13–18 градусів тепла.

17–го та 18–го передбачається мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — ​4–9, вдень — ​15–20 градусів вище 0.

У Рівному 15 травня – хмарно з проясненнями, невеликий дощ. Повітря прогріється від 3 до 13 градусів. 16–18–го буде хмарно, дощитиме. Температура повітря – 4—18 градусів вище 0.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel