Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Відома збирачка національного одягу з Нововолинська презентувала новий проєкт

У колекції Доліновської зібрані вишиті сорочки та інші елементи одягу з різних регіонів нашого краю.

Фото зі сторінки Марії Доліновської у Facebook.

Відома збирачка національного одягу з Нововолинська презентувала новий проєкт

У міжнародний день вишиванки Марія Доліновська з однодумцями презентувала проєкт «Русовичі»

Автором ідеї є мешканка Нововолинська Марія Доліновська, героїня матеріалу «Старовинні шедеври пані Марії», який був вміщений у газеті «Волинь» у січні нинішнього року.

Ця унікальна жінка зуміла не лише зібрати багатющу колекцію національного вбрання наших пращурів, а й піти далі – скрупульозно, з допомогою фахівців, його досліджує, докопується до найтонших нюансів історичної минувшини Волині й, зокрема, Нововолинська і навколишніх сіл. У цьому допомагають, звісно, зібрані вишиті сорочки та інші елементи одягу з різних регіонів нашого краю.

Наймолодше місто на Волині, яке відзначатиме 70-річний ювілей, народилося не на голому полі, а на місцині, яка має конкретну прив’язку до славних історичних подій і великих постатей України. 

У міжнародний день вишиванки вона з однодумцями презентувала проєкт «Русовичі». Для довідки: Русовичі – село, яке місці якого виросло шахтарське місто.

 
Марія Доліновська зуміла зібрати багатющу колекцію національного вбрання наших пращурів.

– Русовичі були крайньою точкою Київської Русі, — каже пані Марія. - Наших предків називали дулібами, бужанами, волинянами. А, можливо, існувала і ще одна назва, яка зафіксована в багатьох топонімах нашого краю з коренем «рус». Звідси і Русовичі, Руснів, Русов, Рава-Руська. Проєкт, перш за все, пізнавальний. Він має на меті ознайомити волинян з історією рідного краю. Показати Волинь з іншого ракурсу, а саме - з побутового сприйняття самих себе і наших далеких пращурів. У що одягалися, як і чим прикрашали свій одяг і житло наші предки 100 років тому? На старих пожовклих світлинах все виглядає сіро і сумно. Але народне вбрання, яке збереглося з тих часів, говорить про інше.

Пані Марія каже, що наймолодше місто на Волині, яке відзначатиме 70-річний ювілей, народилося не на голому полі, а на місцині, яка має конкретну прив’язку до славних історичних подій і великих постатей України. Її проект також покликаний допомогти відкрити ці, досі невідомі сторінки.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel