Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Любарт-Дмитро правив Волинню 43 роки

Майже 700 років ці вежі височіють над містом.

Фото find-way.

Любарт-Дмитро правив Волинню 43 роки

Він був останнім князем незалежної Волинсько-Галицької держави

Управління туризму та промоції міста Луцької міської ради нагадує найважливіші факти із життя будівничого вражаючого Луцького замку.

Один із молодших синів Великого князя Литовського Гедиміна. Завдяки одруженню з донькою Луцького князя Лева Агрипіною, Любарт отримав в уділ Луцьке князівство.

= У Луцьку він, язичник, вихрестився в православну віру на християнське ймення Дмитрій.

У Луцьку Любарт став християнином.
У Луцьку Любарт став християнином.

 = У 1340 році волинське боярство обрало луцького князя Дмитрія-Любарта на престол Волинської держави.
= Усе життя великого князя минуло у боротьбі за збереження й розвиток краю, в якій перемоги чергувалися з поразками. Після остаточної втрати Галичини в 1349 році Любарт переніс столицю Волинської держави з Володимира до Луцька, де заклав нову державну резиденцію – мурований замок, який зберігся до нинішнього часу.

В 1349 році Любарт переніс столицю Волинської держави з Володимира до Луцька, де заклав нову державну резиденцію – мурований замок.

= Великий князь розбудовував усе столичне місто, укріплював оборону пограничних міст Волині, будував храми й фундував відбудову монастирів, відновлював порушені татарщиною основи християнської моралі, а також наділив соборні церкви міст Володимира і Луцька новими маєтками.

= Крім резиденції – Верхнього замку в Луцьку — він заклав також значно більший Нижній або Окольний замок, в якому поселилися місцеві князі й пани, а вже при Окольному замку розбудовувалося торгово-ремісниче Середмістя. Серед дорадників Любарта не було жодного литвина, а лише представники місцевої еліти й вищого духовенства.

= Період княжіння Дмитрія-Любарта на Волині впродовж 1340-1383 років був часом продовження існування державності Волинсько-Галицького князівства, яке успадкувало її від Київської Русі. Це період надзвичайної ваги і значення – адже саме у цей час зароджувалася українська ідентичність.

Ілюстрація Катерини Яцушек.

Telegram Channel