Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Медведчука «знайшовся» фрагмент першої в історії друкованої книги. Вчені світу вважають це дивом

У декларації народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука знайшовся фрагмент Біблії Гутенберга, 1455. Вартість дорожча усіх його авто!

Фото DT.UA , Василь Артюшенко.

У Медведчука «знайшовся» фрагмент першої в історії друкованої книги. Вчені світу вважають це дивом

Політика закликають надати інформацію про фрагмент Біблії Йоганеса Гутенберга, який, виявляється, є в його колекції

У декларації народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука знайшовся «Фрагмент Біблії Гутенберга, 1455» – фрагмент першої в історії людства друкованої книги. Цей факт викликав зацікавленість у світових учених, пише DW, передає «Дзеркало тижня».

Як наголошується, річ навіть не в тому, що одна сторінка Біблії Гутенберга сьогодні коштує дорожче, ніж будь-який з 18 автомобілів українського депутата. А в тому, що вже багато десятиліть дослідження книг Гутенберга є окремим напрямком дослідження історії світової культури.

«Як перша друкована книга - це віха в історії комунікацій. Ця книга стала надзвичайно важливою для всіх народів світу», - зазначив професор Штефан Фюссель, керівник Інституту світової літератури та друкованих медіа при університеті імені Гутенберга в Майнці.

Майже всі Біблії Гутенберга сьогодні знаходяться в провідних бібліотеках світу.

Примітно, що зі 180 перших в історії людства друкованих книг збереглися лише 49. Майже всі Біблії Гутенберга сьогодні знаходяться в провідних бібліотеках світу, таких як Бібліотека Конгресу у Вашингтоні, Національна бібліотека в Парижі, лондонський British Library або Університетська бібліотека Геттінгена.

Крім того, такі книги неможливо знайти на ринку антикваріату. Востаннє 20 років тому Біблія Гутенберга була продана на аукціоні в Японії, ціна, за оцінками фахівців, досягла кількох десятків мільйонів доларів.

Два примірники першої в історії друкованої книги кілька років тому знайшлися в Москві, куди вони були вивезені з Лейпцига після Другої світової війни разом з трьома тисячами інших німецьких стародруків. Росія 70 років мовчала про долю цих унікальних екземплярів. Минулого року Штефану Фюсселю вдалося вперше на власні очі побачити один з них.

«Для нас не так важливо, де зберігається книга. Для нас важливіше, що вона зберігається в хороших умовах і сама книга - хоча б і в цифровому форматі - доступна для вивчення», - зазначає професор з Майнца. Загалом після Другої світової війни з Німеччини зникли кілька примірників Біблії Гутенберга, місцезнаходження яких почасти досі невідомо.

 

 У розмові з DW Штефан Фюссель висловив сподівання, що Віктор Медведчук оприлюднить інформацію про свій фрагмент Біблії Гутенберга і надасть фото міжнародним дослідникам, щоб вони могли визначити, до якої саме книги належить цей фрагмент.

Річ у тім, що кожна книга - унікальна. Після виходу з друку її прикрашали в спеціалізованих майстернях кольоровими малюнками, гербом або ініціалами. Науці досі відомі 15 окремих фрагментів по всьому світу. Частина з них знаходиться в бібліотеках, частина - у приватних колекціях.Дослідники не мають поняття, який саме фрагмент може бути у Медведчука.

Дослідники не мають поняття, який саме фрагмент може бути у Медведчука.

За останнє десятиліття було знайдено кілька фрагментів Біблії Гутенберга. Наприклад, у 2009 році в муніципальній бібліотеці французького міста Колмар: кілька сторінок були вкладені в книгу 16 століття, на яку століттями не звертали уваги. Кількома роками пізніше один британський колекціонер випадково знайшов у своїй колекції один розворот - дві сторінки першої друкованої біблії на пергаменті. Цей фрагмент також століттями служив обкладинкою, в яку була загорнута інша старовинна книга.

Telegram Channel