Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Ківерцівщина оговтується після негоди (Фото)

Не встояли перед стихією старезні дерева...

Фото: Ківерцівське МВУЖКГ.

Ківерцівщина оговтується після негоди (Фото)

Вчора ввечері райцентр засипало градом, а сильний вітер повалив дерева

Ще о 18-ій ніби ніщо й не віщувало її. Сонячний, але з прохолодним вітерцем, день сприяв відпочинку, городнім роботам, що на часі у господарів. Тож саме в цей час за Ківерцями на дачній ділянці поралися з донькою, збирали полуницю, що почала достигати на радість і нам, і шпакам, що тут оселилися, як вдома у себе… Лише при щедрому сонячному промінні з однієї сторони – з іншої налетіла хмаринка і подріботів кілька хвилин гарний літній дощик.

 

 Встигли за доброї погоди ще й потрапити в район Костелу у Ківерцях до батьківської хати. Мамині троянди дивували не лише кількістю, а й відтінками і п’янким ніжним ароматом. Все то зазнімкувала на телефон, допоки покосили газон… І налетіла хмарища – рясна миттєва злива не дала й зібрати речі до ладу на подвір’ї. За мить – у хату, а у вікні сіро і щось барабанить в дворі. На зеленому листі й траві, - о, диво серед червня! – сніжні насипи, біло під порогом і при всьому тому – блискавки і громовиці та дощ…

Град потрощив і дах на прибудові, наламав гілля…

За 60 років, що живу, - каже ківерчанин В’ячеслав Смалюк, який проживає з родиною в іншому районі міста, за міським парком, - такого ще не бачив. Град потрощив і дах на прибудові, наламав гілля… 

 

 А в районі п’ятої школи вниз по вулиці Лесі Українки можна було сплавлятися човном – ніби річка, - каже Анна Трофімук.

Зранку йшла повз міський парк Олена Смалюк: «Навіть дуб вивернуло з корінням – так вирувала стихія»…

 

 Ківерчанка Любов Кузьмич розповідає про потрощений горіх у дворі…

На цьому місці були квіти…, - ділиться світлинами спустошення градом ківерчанка Анна Мовяк. Потрощені квіти й в мене на балконі. Та чи лише у нас?!

 

 Чи не дивина – дитина Ілони Бойко на батуті, вкритому сніжним градом…

Сьогодні навіть у соцмережах люди виставляють світлини літньої негоди.

Враз такі вулиці ґрунтові в місті, як, наприклад, Гоголя, Лесі Українки, Мічуріна…, до яких владі роками нема справи й належної уваги до містян, перетворилися у річки.

 

 І, як і зазвичай у літню зливу щороку, центральна вулиця Незалежності, що й так готується до ремонтних робіт, за твердженням влади, розрита ремонтом водогону до того ж, перетворилася ввечері в розлите озеро: від пам’ятника Шевченку біля музичної школи – до торгового центру навпроти, а найгірше – залило й підїзди до багатоповерхівок у цій частині міста і проїхати, не те, що пройти, було просто неможливо…

Керівник ГО «Школа безпеки та виживання дітей «Тивер» Юрій Тананайський застерігає в таких випадках:

Спостерігайте за прогнозом погоди і пам’ятайте: цьогоріч велика кількість опадів випала і дерева з листям відповідно набрали воду, тому вага значно збільшилася, відповідно гілля можуть падати зненацька».

 

 Це - як ось бачимо на фото Дмитра Охоцького, потрощене гілля і повалений немолодий дуб у міському парку, де, зазвичай, проводяться культурно-спортивні заходи, діють спортивні майданчики, дитяче містечко і стадіон. Тож ця зелена приваблива частинка міста Ківерці у таку негоду, як то вирувало учора ввечері, стає справжньою небезпекою для життя.

Вчора зазнімкувала за кілька хвилин до негоди розкішні мамині троянди і через якусь мить – ось ці кадри льодяного покрову на зеленій траві… З вікна чую сьогодні, як сусіди навпроти оглядають і коментують потрощену градом штукатурку на недавно утепленому будинку… Листя з дуба, що росте на вулиці Незалежності біля місцевого музею ще вчора ввечері лежало на подвір’ї за три будинки від нього…

 

 Сила вітру, злива, град таки наробили лиха й неприємностей, додали роботи людям. Та найбільше вкотре природа дивує і застерігає людей від непродуманих дій, безгосподарності і безвідповідальності за знищення лісів, засмічення природи… Сили природи – непідвладні нам і треба лише остерігатися, берегтися.

Сьогодні комунальники міста в оперативному режимі усувають наслідки негоди. Зокрема Ківерцівським МВУЖКГ ведуться роботи в міському парку ім. Івасюка та по вулицях міста. 

Джерело: Людмила ЯКИМЧУК
Telegram Channel