Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
1491 метр над рівнем моря. Побратими підняли учасника Invictus Games на вершину

«Це було дуже круто і весело. Але нелегко. Було спекотно, ми обгоріли, але це того вартувало, – посміхається ветеран.

Фото Рустама РОСУЛА.

1491 метр над рівнем моря. Побратими підняли учасника Invictus Games на вершину

Таку пригоду організували друзі для ветерана Рустама Росула

Це відбулося під час чемпіонату України з гірського бігу на довгій дистанції «Трейл Карпатія 2020», йдеться на сторінці благодійного фонду «Повернись живим».

«Це стало несподіванкою для мене! – розповів «Повернись живим» Рустам Росул. – Насправді, я та ще кілька учасників Invictus Games приїхали підтримати друга – Тараса Шпука (співробітник ветеранського відділу «Повернись живим» – ПЖ). Він саме брав участь у чемпіонаті. Аж раптом до мене підійшли хлопці і спитали: «Хочеш піднятися на гору?». Звичайно, я погодився, адже востаннє був там сім років тому та на своїх ногах. Але не думав, що вони дійсно донесуть мене аж до самої вершини! Весь час переживав за них, насправді».

«Це було дуже круто і весело. Але нелегко. Було спекотно, ми обгоріли, але це того вартувало, – посміхається ветеран. – І я дуже вдячний друзям за можливість піднятися на вершину».

Рустам Росул – ветеран Прикордонної служби, поранення він отримав у жовтні 2014-го року під Волновахою. Військовий разом із побратимами їхав у колоні, яка супроводжувала машину з пальним та продуктами. Сталося так, що хлопці помилилися блокпостом та потрапили на ворожу територію. «Таблетку», у якій перебувало 11 українських бійців, почали обстрілювати. Багато з військових зазнали лише легких поранень, а от Рустам отримав важке. Кулі потрапили у хребет бійця. Так Росул опинився у шпиталі. Два тижні перебував у комі, пройшов довге лікування та реабілітацію, а зараз пересувається на візку. Однак це не завадило ветерану увійти до збірної України Invictus Games, яка відправиться на міжнародні змагання у 2021 році.

Піднятися на гору Ґимба було насправді непростим завданням. 1250 метрів над рівнем моря Рустам разом із друзями подолали на крісельному підйомнику. Після ветерана пересадили на спеціальний гірський візок та підняли саму вершину гори.

Все це стало можливим завдяки підтримці львівської ветеранської організації Veterans Go, яка придбала спеціальний візок і допомогла у сходженні.   

«Цей візок – один з двох, які є в Україні, ми отримали його приблизно півроку тому, – розповідає учасник Veterans Go, ветеран Богдан Мацюра. – Саме завдяки ньому ми можемо допомагати ветеранам, які хочуть займатися сходженнями. Адже візки призначені, зокрема, й для того, щоб підніматися в гори. Такі виходи, насправді – це гарна емоційно-психологічна реабілітація, яка вкрай необхідна нашим ветеранам».  

Рустам Росул підтверджує і каже, що вдячний побратимам за таку можливість.

«Це було дуже круто і весело. Але нелегко. Було спекотно, ми обгоріли, але це того вартувало, – посміхається ветеран. – І я дуже вдячний друзям за можливість піднятися на вершину».

Telegram Channel