Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
У Луцьку вперше покажуть світ художника Миколи Кумановського у спектаклі

Гармидерівці беруться втілювати світ Кумановського у спектаклі.

Фото Сергія НАУМУКА.

У Луцьку вперше покажуть світ художника Миколи Кумановського у спектаклі

Театр «ГаРмИдЕр» реалізуватиме проєкт «Кострубізми. Кумановський»

Цього року «ГаРмИдЕр» реалізовуватиме проєкт «Кострубізми. Кумановський». Його реалізують за підтримки Українського культурного фонду. Він увійшов у десятку найкращих у програмі «Інноваційни культурний продукт», розповіла піар-менеджерка проєкту Наталка Шепель.

Автором ідеї є дружина Миколи Кумановського Віра Кумановська, яка працює завідувачкою відділу краєзнавства обласної бібліотеки для юнацтва.

Я взяла ті 32 аркуші і подумала, що з ними робити? І інтуїтивно відчула, що їх можна побачити на сцені. Можна зробити модернову, класну візуалізацію.

– Два роки тому відкрився Музей сучасного українського мистецтва Корсаків і саме тут зібрано найбільше робіт Миколи Кумановського. У сім’ї робіт майже немає, лише деяка графіка, яку я час від часу перебирала. І я взяла оригінали «Кострубізмів», а це на 80 відсотків збірка екслібрисів з величезними або невеликими текстівками, які Кумановський любив писати на кожній роботі. Я взяла ті 32 аркуші і подумала, що з ними робити? І інтуїтивно відчула, що їх можна побачити на сцені. Можна зробити модернову, класну візуалізацію, – емоційно ділилася Віра Кумановська. – Майже рік я шукала не стільки гроші, скільки людей, які могли б взятися за реалізацію цієї ідеї.

Спочатку вона зібралася звертатися до львівських митців, але потім думала про «ГаРмИдЕр». Відтак запропонувала малюнки керівничці театру Руслані Порицькій.

 

– Це має бути щось круте, бо Кумановського не знають. Люди не уявляють, що Микола дуже тішився музикою і словом. Ці всі роботи виникли через слово. П’яний сусід сказав якусь фразу і вона перетворилася на картину. Він конспектував усе, що читав. Усе, що ви бачите тут, у музеї – це його слова, його репліки, його ідеї, – зазначила Віра Кумановська.


Віра Кумановська вважає, що проєкт має вийти крутим, бо є з ким його втілювати.
 

– Що було вирішальним у цьому проєкті? Ці мальовані історії не давали мені спокою, – сказала керівниця проєкту, режисерка Руслана Порицька. – Не давало сказати «ні» і відчуття, що театр «ГаРмИдЕр» робить все можливе, щоб віддалити Луцьк від поняття «провінції». Власне те, що ми мовчимо про такі імена, як Микола Кумановський, Кость Шишко, Олександр Валента або говоримо у вузьких колах, це робить нас провінцією.


Руслана Порицька: «Треба презентувати творчіть тих інтелектуалів, тих митців, які за рамками Луцька є загальнонаціональними».
 

Проєкт буде мати не лише театральний вимір, але й мульмедійний, що дозволить представляти його у різних локаціях. Відеопостановку можна буде переглядати в МСУМК. Власне відеоверсія стане живою частиною Художньо-меморіального музею Миколи Кумановського, який є структурним підрозділом Музею сучасного українського мистецтва Корсаків.

В основу сценарію ляжуть дослідження графічних робіт художника, літературних текстів зі збірки «Слід у слід» та біографії художника.

Прем’єра вистави відбудеться 25 жовтня. Одночасно йтиме і відеотрансляція.

Насамкінець презентації гармидерівці разом з дружиною художника розбили таріль з дому Кумановських аби символічно показати, що зі старого будуть створювати щось нове.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel