Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Зацвів рідкісний драконоголовник

Має колосоподібне суцвіття і навіть плід у формі горішка.

Фото Національного природного парку «Пирятинський».

Зацвів рідкісний драконоголовник

В Україні ця рослина трапляється нечасто

На Полтавщині зацвіла цікава за своєю формою квітка – драконоголовник (Dracocephalum ruyschiana) або мир-зілля. Відповідні світлини опублікувано на сторінці Національного природного парку «Пирятинський» у фейсбуці.

Це трав’яниста багаторічна рослина з родини губоцвітих. Має чотиригранне опушене стебло з супротивними сидячими листками 2,5-7 см завдовжки. Цвіте у червні-липні.

Квітки майже сидячі, синьо-фіолетові, мають довжину 20-30 мм, зібрані у несправжні кільця і формують колосоподібне суцвіття. Плодоносить у серпні-вересні. Плід - горішок коричневого кольору до 3 мм завдовжки.

Природоохоронний статус виду– неоцінений, занесений до Червоної книги України.

В Україні трапляється рідко, формує нечислені популяції на південній межі свого поширення, що займають малу площу, мають низьку щільність і характеризуються незадовільним поновленням. Надає перевагу сухим сосновим, рідше листяним і мішаним лісам, а також узліссям, просікам, остепненим лукам, заростям чагарників та відкритим піщаним та вапняковим схилам.

Природоохоронний статус виду – неоцінений, занесений до Червоної книги України (2009); охороняється Бернською конвенцією як вид, що потребує мінімальних заходів задля збереження.

Telegram Channel