Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Горохові урочисто відкрили амбулаторію загальної практики – сімейної медицини

Символічну стрічку перерізають голова районної ради Тарас Щерблюк, народний депутат України Вячеслав Рубльов, голова райдержадміністрації Сергій Мишленик, головний лікар Горохівського центру ПМСД Галина Майко.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

У Горохові урочисто відкрили амбулаторію загальної практики – сімейної медицини

- Було непросто, але спільну мову знаходили завжди, - зізнавалися на церемонії новосілля Горохівського центру первинної медико-санітарної допомоги його головний лікар Галина Майко, народний депутат України Вячеслав Рубльов, голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк, голова райдержадміністрації Сергій Мишленик, Горохівський міський голова Віктор Годик. Їм колектив горохівської «первинки» висловив вдячність за сприяння у реконструкції амбулаторії загальної практики-сімейної медицини короваєм на вишитому рушникові, який подала старша сестра медична Ірина Бабеляс, і ввірив почесну місію перерізати символічну стрічку на порозі амбулаторії, котра надававитиме послуги більше 20000 горохівчан

Горохівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини у Горохові функціонує ще з 2013 року. До недавнього часу колектив, очолюваний Галиною Майко, працював в орендованому приміщенні районної поліклініки. В свій час саме відсутність свого офісу завадила можливості отримати кошти на реконструкцію від Світового банку. Проте навесні минулого року все, як мовиться, стало на свої місця завдяки рішенню депутатів районної ради передати частину приміщення поліклініки площею приблизно 460 кв м на баланс КНП «Горохівський центр ПМСД».  

- Боялася, переживала, переймалася, що на величезний обсяг роботи не буде грошей, - згадувала пані Галина про перші кроки, завдяки яким відвідувачі почуватимуться комфортно, прийшовши на прийом до своїх сімейних лікарів.   

Загальна кошторисна вартість реконструкції об’єкта склала 1 млн 510 тис грн; 610 тисяч гривень  депутати скерували з районного бюджет, 300 - з міського.  

Найперше виготовила проєктно-кошторисну документацію на реконструкцію. На цей вартісний проєкт вдалося зекономити кошти, скеровані Національною службою здоров’я України. Тим часом про те, щоб ремонтні роботи зробилися вчасно і якісно, паралельно подбала місцева  влада.  

Загальна кошторисна вартість реконструкції об’єкта склала 1 млн 510 тис грн; 610 тисяч гривень  депутати скерували з районного бюджет, 300 - з міського.  

Лейтмотивом вітальних виступів на урочистості чулося прагнення бачити галузь медицини доступною і якісною.  

Вячеслав Рубльов вручає Подяку Галині Майко.
Вячеслав Рубльов вручає Подяку Галині Майко.

 Вячеслав Рубльов: «Я завжди запрошую в провінційні лікарні столичних посадовців від Прем’єр-міністра до народних депутатів, щоб вони побачили, як у них працюють медичні працівники, чим лікують, що мають із обладнання. На жаль, далеко не всі їдуть у невеликі міста й села. Цими днями матиму зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським, на яку прийду з багатьма «гострими» запитаннями від волинян, від колективів, які працюють у різних галузях. Ваш заслуговує вдячних слів за згуртованість і цілеспрямованість». 

Тарас Щерблюк: «Реконструкцію цієї амбулаторії ми розпочали в нелегкий час, але впоралися, бо завжди знаходили компроміс. І надалі будемо приділяти однаково належну увагу первинній і вторинній ланці медицини». 

Сергій Мишленик: «Заслуговує вдячних слів ця велика спільна робота. Її потрібно зробити ще багато, отож бажаю всім здоров’я і взаєморозуміння». 

Віктор Годик: «Кажучи, що медицина - в пріоритеті, місцева влада ставить перед собою завдання створювати всі умови для лікарів, медсестер, хворих». 

 

 Незабутнім духовною щедрістю запам’ятається обряд освячення нововідкритого приміщення АЗПСМ, який звершив старший декан Горохівського деканату, настоятель Свято-Вознесенського храму м.Горохів о.Андрій Сидор, мудрою - його проповідь про завжди всеперемагаючі добро й милосердя.  

Радіймо й гарним та потрібним подарункам. Народний депутат України Вячелав Рубльов сприяв, щоб на облаштування благоустрою біля амбулаторії загальної практики-сімейної медицини з Державного фонду регіонального розвитку було скеровано 200000 гривень. Ці кошти невдовзі будуть реалізовані на облаштування парковки, доріжок, озеленення території, тощо. Колективу щодня знадобиться й подарований нардепом ноутбук.  

Голова районної ради Тарас Щерблюк порадував усіх плазмовим телевізором - щирим дарунком від усієї своєї доброчинної родини. Екзотичне деревце тепер ростиме й прикрашатиме фойє з легкої руки працівників міської ради, а для дитячого куточка депутатка районної ради Валентина Магурчак привезла гарнесенькі коврики, іграшки, пазли…  Барвистим був букет поздоровлень від завідувачки Сенкевичівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Надії Юзвик.  

У прийдешні дні Галина Майко з вдячністю всім, хто підтримує її задуми, йде з новими планами. Наразі ведуться перемовини з головним лікарем КНП «Горохівська ЦРЛ» Валерієм Кобою про облаштування кабінетів на другому поверсі амбулаторії, на часі - відкриття АЗПСМ в Журавниках, Лобачівці, Скобелці, Печихвостах… У Горохівській пані Галина задумала облаштувати лабораторію, де можна буде робити необхідні аналізи. До слова, у ній комфортно працюватиметься двом дитячим і десятьом лікарям загальної практики-сімейної медицини на чолі зі завідувачем АЗПСМ Дмитром Буймиструком.   За таку завзятість, багаторічну працю, жертовність і високий професіоналізм, працелюбність, розвиток місцевого самоврядування, відданість Україні та її народу Вячеслав Рубльов вручив Галині Майко Подяку народного депутата і нагрудний знак, а колективу, очолюваному нею, - Почесну грамоту Верховної Ради за заслуги перед Українським народом.  Таку ж нагороду отримав колектив редакції районної газети «Горохівський вісник», яку пан Вячеслав  передав редакторові видання Олегові Дідику.

Після урочистості конструктивний діалог із народним обранцем продовжив голова районної ради Тарас Щерблюк. Лідер територіальної громади стурбований тим, що медики Горохівщини, які лікують пацієнтів, хворих на коронавірус, не отримують обіцяні державою 300 відсотків окладу. У зв’язку з цим її заборгованість зросла до мільйона гривень. В період пандемії не надходили й податки в місцевий бюджет, тому виплатити зароблене працівниками лікарень із районного бюджету є складно. 

Вячеслав Рубльов запевнив, що це питання апелюватиме перед можновладцями.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel