Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Дві старовинні ікони реставрували кілька років, щоб їх змогли побачити волиняни (Відео)

Реставратори працювали з мікроскопом.

Фото Суспільного Волині.

Дві старовинні ікони реставрували кілька років, щоб їх змогли побачити волиняни (Відео)

Образи вперше представили в експозиції Музею волинської ікони

Ікони Богородиці Римської та Старозавітної Трійці вже можна побачити у Музеї волинської ікони. Реставрацією цих двох ікон займалися декілька років майстри з різних міст України, повідомляє Суспільне.

Художниця-реставраторка Лариса Обухович одна із тих реставраторів, яка працювала над оновленням ікони – Старозавітня Трійця. Ікона не мала експозиційного вигляду, і тому її не виставляли.

Вона посередині мала тріщини і деструктивні зміни треба було укріплювати, розповіла художниця-реставраторка.

«Зробили реконструкцію ликів, які були майже витерті. Під мікроскопом вдалося зібрати ті риси обличчя, відтворили їх».

«Зробили реконструкцію ликів, які були майже витерті. Під мікроскопом вдалося зібрати ті риси обличчя, відтворили їх», – каже Лариса Обухович. За час роботи музею художниці-реставраторці вдалося відреставрувати 252 ікони великих розмірів.

Друга ікона, яка представлена в новій експозиції – Богородиця Римська. Ця ікона датована ХХVІІ століттям.

«Над головою Богоматері і Ісуса Христа можна бачити сліди від цвяхів, тут знаходилися корони, якими вона була коронована. Традиція коронувати ікони пішла з католицької церкви», – розповідає директорка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва.

Зараз в експозиції музею 111 ікон, каже Тетяна Єлісєєва. 2304 – зберігаються у фондах.

Нагадаємо, через посилення карантинних обмежень Волинський краєзнавчий музей та його відділи у місті Луцьку (Музей волинської ікони, Художній музей, Музей історії Луцького братства) не працювали.

А з 9 серпня луцькі музеї знову відчинили двері для відвідувачів. Замок Любарта почав приймати лучан і гостей міста з 8 серпня.

 

Telegram Channel