Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Володимир В’ятрович про Великий Герб: «Домальовувати до тризуба нічого не треба!»

«Ми отримали від предків наш гімн, прапор і герб. І маємо не переписувати, перевертати чи домальовувати їх, а берегти, шанувати і передати наступним поколінням».

Фото ЄС.

Володимир В’ятрович про Великий Герб: «Домальовувати до тризуба нічого не треба!»

Немає необхідності створювати Великий герб, ми маємо зберегти і передати нащадкам вже існуючі державні символи

Про це написав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Верховна Рада не знайшла часу, щоб розглянути стан нашої оборони й безпеки в умовах російської агресії, серйозні підозри вищого керівництва держави у зраді, стрімке падіння економіки, не менш стрімке поширення коронавірусу чи драматичну ситуацію в Білорусі. Зате Верховна Рада знайшла час, щоб знову – уп’яте за три десятиліття – оголосити конкурс на створення Великого державного герба», – написав В’ятрович.

Насправді тризуб Володимира Великого – це і є наш справжній державний герб, символ нашої тяглості від Київської Русі, нашої боротьби за українську державність у часи української революції і впродовж усього ХХ століття.

Реклама Google

«Запис про Великий герб є в Конституції, але не варто забувати як і чому він там з’явився. Це сталося лише тому, що комуністи – в той час найбільша фракція Ради – лише за умови згадки про майбутній великий герб могли дати голоси за тризуб як «малий герб». Насправді тризуб Володимира Великого – це і є наш справжній державний герб, символ нашої тяглості від Київської Русі, нашої боротьби за українську державність у часи української революції і впродовж усього ХХ століття», – додав депутат.

Один з ескізів Великого Герба з попередніх конкурсів.
Один з ескізів Великого Герба з попередніх конкурсів.

 В’ятрович вважає, що необхідно зберегти і передати нащадкам вже існуючі державні символи.

«З ідеї подомальовувати щось до тризуба не вийде нічого доброго, це лише ще один зі способів розмивання нашої ідентичності і національної єдності. Ми отримали від предків наш гімн, прапор і герб. І маємо не переписувати, перевертати чи домальовувати їх, а берегти, шанувати і передати наступним поколінням», – зазначив парламентар.

Нагадаємо, що вчора Верховна Рада доручила урядові провести конкурс на найкращий ескіз Державного Герба України. Йдеться про так званий Великий Герб, оскільки Малий Герб – Тризуб – уже існує. Конкурс має завершитись десь за рік, ждо 30-річчя Незалежності. «За» проведення нового конкурсу на Великий Герб проголосували 279 депутатів – переважно з фракції «Слуга народу». Уряд має утворити організаційний комітет із проведення конкурсу і надати фінансування. Ініціатор постанови – спікер парламенту Дмитро Разумков – сказав, що до роботи залучать геральдистів, експертів і науковців-істориків.

Оскільки це питання державної символіки, то для затвердження необхідно буде 300 голосів депутатів «за» як за конституційне питання.

Старовинна цеглина з тризубом на виставці «Софія Київська: 1000 років силу духу». Київ, 27 листопада 2018 року
Старовинна цеглина з тризубом на виставці «Софія Київська: 1000 років силу духу». Київ, 27 листопада 2018 року

 

ДОВІДКОВО

У 1996 році під час ухвалення Конституції фракція комуністів не хотіла голосувати за Тризуб як державний герб. Питання ставилось на голосування близько 20 разів, аж поки – як компромісний варіант – не пройшла стаття Конституції, яка містить положення, що Тризуб є головним елементом Великого Державного Герба. Тобто, це був компроміс, аби заручитись підтримкою комуністів, яким, за висловом одного історика, не подобався «петлюрівсько-бандерівський» Тризуб – хоча насправді він є знаком великого князя Володимира. Фахівці також кажуть, що концепції малих і великих гербів притаманні радше федеративним країнам, або монархіям. Унітарна Україна не є ані одним, ані іншим.

«Основна задача Герба – зовнішня атрибутика, відрізняти від інших, декларувати зв’язок держави з її минулим. Тобто це національна емблема, і цю функцію український герб – Тризуб – виконує на 200, на 300, на 1000 відсотків», –  сказав історик Олександр Зінченко для Радіо Свобода.

Джерело: ЄС.
Telegram Channel