Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Волиняни, готуємося до школи: вчителям треба мати щитки, старшокласникам – запас масок

В останні дні серпня у педагогів проблема: де знайти такий щиток на уроки?

Фото vesti.ua.

Волиняни, готуємося до школи: вчителям треба мати щитки, старшокласникам – запас масок

Яким буде новий навчальний рік для кожної з 611 шкіл області, сьогодні не може сказати ніхто. Усе залежить від рівня епідемічної загрози на тій чи іншій території

Карантин продовжили до листопада

Деяке поліпшення «коронавірусної статистики» (упродовж кількох діб в Україні реєстрували менше 2 тисяч інфікованих) гостроти проблеми не зменшує, тож відразу після свята на селекторній нараді за участі Президента Володимира Зеленського обговорили план подальших дій у зв'язку з поширенням COVID-19. Ішла мова про те, що напередодні сезону респіраторно-вірусних інфекцій МОЗ готується до закупівель протигрипозних вакцин для груп ризику: медиків, працівників поліції, прикордонної служби, галузі освіти – загалом 1,5 млн осіб. Президент запропонував запустити масову програму щеплень від грипу, що також спричиняє смертельні ускладнення, оскільки від COVID-19 захисту ще нема.

Недуга нікого не милує. Повідомили, що її виявили ще у двох народних депутатів. Про інфікування 23 серпня заявила лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, учора з'явилася інформація, що вона перебуває у критичному стані. Відомо, що коронавірус також підтвердився у її доньки Євгенії та зятя Артура Чечоткіна.

На вчорашній ранок в Україні загалом було зареєстровано 110 085 інфікованих, 1 670 з яких виявили за попередню добу. Найбільше нових хворих зафіксували в Одеській (+186), Харківській (+177), Львівській (+171), Чернівецькій (+170) та Івано-Франківській (+167) областях. На Волині додалося 34 випадки зараження COVID-19, на Рівненщині – 51.

На Волині додалося 34 випадки зараження COVID-19, на Рівненщині – 51.

На жаль, не всім щастить перенести недугу легко, багатьох хворих у важкому стані госпіталізують. За попередню добу в країні померло ще 36 пацієнтів із коронавірусом. Загалом в Україні зареєстрували 2 354 жертви COVID-19.

На Волині 114 випадків хвороби завершилось летально, з них 4 – медичні працівники. Зокрема, цими днями від ускладнень коронавірусу померла медсестра дитячого відділення Горохівської центральної районної лікарні 1962 року народження, яка страждала ще й від онкопатології.

Станом на 26 серпня в області загалом зафіксовано 5221 особу з COVID-19, одужало 3713 інфікованих. Нові випадки зараження на вчорашній ранок було виявлено: Луцьк – 16, Луцький і Ковельський райони – по 6, Ківерцівський – 3, Камінь-Каширський, Маневицький, Старовижівський райони – по 1.

Відомо, що карантин в Україні продовжили до листопада. 14 регіонів перевищили показники захворюваності на 100 тисяч населення за останні два тижні. Тому країна поділена на 14 червоних зон, 75 – помаранчевих, 106 – жовтих.  Уряд посилив обмежувальні заходи. Тепер навіть у регіонах, які потрапили у зелену зону, забороняється діяльність дискотек, розважальних закладів (нічних клубів), робота після 24-ої години ресторанів, кафе, барів.

 

Усі діти навчатимуться. Але чи скрізь сядуть за парти?

– Якщо на Волині ситуація не погіршиться, а буде така, як сьогодні, то навчання розпочнеться у закладах освіти, — повідомила під час брифінгу начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Людмила Плахотна. І пояснила: якщо територія перебуває у зеленій або жовтій карантинних зонах, то уроки проходитимуть як зазвичай, але з дотриманням соціальної дистанції і маскового режиму. У помаранчевій можлива змішана форма навчання — поєднання очного та дистанційного. Червоний рівень передбачає заняття он-лайн упродовж двох тижнів, поки карантинні обмеження не послаблять.

Як відомо, у нашій області «червоних» територій нині нема. На Рівненщині у цю зону потрапили міста Дубно та Острог, Костопільський, Радивилівський і Рівненський райони. Тож, очевидно, там діти першого вересня не зможуть сісти за парти.

«Помаранчевими» визнані  місто Володимир-Волинський, Луцький, Любешівський та Маневицький райони, а також місто Вараш, Гощанський, Дубенський, Зарічненський, Здолбунівський та Острозький райони Рівненської області.

До жовтої зони належать міста Луцьк та Нововолинськ, Горохівський, Іваничівський, Ківерцівський, Ратнівський і Старовижівський райони Волинської області, у сусідів – місто Рівне, Березнівський, Володимирецький, Демидівський, Корецький, Млинівський, Рокитнівський та Сарненський райони. Таке зонування встановлено на 14 днів. Потім його переглянуть.

Згідно з вимогами МОЗ, учні 1 – 4 класів не будуть перебувати у школі в масках, оскільки діти такого віку хворіють на коронавірус рідко або у легкій формі. А ось усі інші школярі мусять мати пов'язки. Аби запобігти скупченню учнів у коридорах, початок уроків буде зміщено. Хтось сідатиме за парти о 8-ій ранку, хтось – о 8.15, о 8.30.

Згідно з вимогами МОЗ, учні 1 – 4 класів не будуть перебувати у школі в масках, оскільки діти такого віку хворіють на коронавірус рідко або у легкій формі. А ось усі інші школярі мусять мати пов'язки.

– У помаранчевих зонах педагогам рекомендують носити захисні щитки, а в жовтих та зелених достатньо дотримуватися соціальної дистанції. Якщо хоча б один учень захворіє, на карантин піде весь клас. Допуск учителів до роботи – лише після вимірювання температури. Дозатори та антисептики повинні бути у закладі на вході, далі ж діти мають ретельно мити руки після кожного уроку, — розповів очільник МОЗ Максим Степанов.

Створення безпечних умов для навчання вимагає затрат. У нашій області кошти на це ще не виділили. Батьки тих дітей, які в зоні ризику через певні хвороби, можуть обрати дистанційну або іншу «домашню» форму навчання. Про це заздалегідь потрібно написати відповідну заяву.

Медогляди перед 1 вересня є обов'язковими лише для першокласників, оскільки їхні батьки повинні здати повний пакет документів, який передбачає медичну довідку та карту щеплень. Учні інших класів, а їх в області є понад 141 тисяча, медогляд проходитимуть упродовж року.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel