Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Страта Івана Хрестителя  стала наслідком сімейної драми

Ікону Предтечі не сплутаєш із жодною у християнстві.

Фото ukr.media.

Страта Івана Хрестителя стала наслідком сімейної драми

Здавалося б, подія, про яку згадують 11 вересня, скорботна: у в’язниці було вбито найбільшого з пророків — Івана, якого церква називає Пророком, Предтечею і Хрестителем Господнім. Сам Христос засвідчив про нього в Євангелії: «Істинно кажу вам: із народжених жінками не було більшого за Івана Хрестителя». Але день цей став натомість великим церковним торжеством

Усікновення чесної голови Івана Хрестителя не належить до 12 головних свят у році, але в народі шанується по-особливому. Строгого посту цього дня дотримуються навіть ті, хто не надто обме­жує себе в їжі протягом року. В цьому звичаї — данина поваги до аскетичного життя Івана Хрестителя (як відомо, в пустелі він харчувався тільки медом та рослинністю). Крім того, піст у цей день частково спрямований проти пияцтва, оскільки Хреститель був убитий за наказом царя Ірода під час хмільного застілля.

Проси голову Івана Хрестителя», — наказала дочці Іродіада.

…Страта Івана Хрестителя стала наслідком сімейної драми, яка довгий час нагніталася в домі юдейського царя Ірода Антипи — він покинув свою законну дружину і взяв собі за жінку дружину свого брата Іродіаду. Ця подія широко обговорювалася в Юдеї, але голосніше за всіх викривав гріховний вчинок шанований у народі пророк Іван. Під тиском Іродіади Предтечу спершу ув’язнили. А потім, у день народження Ірода, вона втілила свій підступний план. Коли цар та його гості сп’яніли, випустила перед ними свою доньку Саломею. Дівчина почала танцювати перед Іродом Антипою, і той, розімлівши, пообіцяв їй за це будь–яку нагороду. «Проси голову Івана Хрестителя», — наказала дочці Іродіада.

Реклама Google

Почувши це, цар засмутився. Але, не бажаючи зганьбитися перед гостями, наказав стражнику відрубати пророку голову і принести в залу на полумиску. До цього можна лише додати, що Ірод, його дружина та її донька поплатилися за свій вчинок. Обоє коханців закінчили життя у вигнанні, а Саломеї голову відрізав шматок льоду, коли вона переходила замерзлу річку і провалилася під кригу.

Тамара ТРОФИМЧУК.

 

Іван Пісний прийшов – літо красне відвів

11 вересня, у свято Усікновення голови Предтечі і Хрестителя Господнього Івана, наші пращури слідкували за журавлями: якщо в цей день журавлі полетіли на південь, то осінь буде короткою, а зима — ​ранньою

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Алли Адамської, 11-го — ​мінлива хмарність, без опадів. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Нічна температура повітря — ​5–10 градусів тепла, денна — ​від 15 до 20 вище нуля. За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 1983 році — ​плюс 31, найхолодніше — ​1968-го, 3 градуси тепла.

За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 1983 році — ​плюс 31, найхолодніше — ​1968-го, 3 градуси тепла.

12 – 14 вересня — ​мінлива хмарність, без опадів. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі очікується до 7–12, удень — ​19–24 градуси вище нуля.

У Рівному 11-го буде ясно, без опадів. Вітер південно-східний, 1–2 метри за секунду. Температура повітря вночі — плюс 10 градусів, вдень прогріється до плюс 18.

12-го буде похмуро, без опадів. Вітер західний, 1– 5 метрів за секунду. Температура повітря від плюс 12 вночі до плюс 23 градусів удень. 13 вересня погода буде ясною. Вітер західний, 2–4 метри за секунду. Температура від 14 до 26о вище нуля.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel